Dr. Szabó Antal

Szemész szakorvos, egyetemi adjunktus

Szürkehályog és műlencse műtétek; vitrectomia; makula degeneráció, diabéteszes retinopátia és retina betegségek kezelése.

Hétfő: 8:30-17:00
Kedd: 8:30-17:00
Szerda: 8:30-17:00
Csütörtök: 8:30-17:00
Péntek: 8:30-16:00

Dr. Szabó Antal

"Látásunk drága kincs. Ha engem választ, jó kezekben lesz!"

Dr. Szabó Antal szakmai bemutatkozó

Szemész szakorvos, egyetemi adjunktus, PhD

Orvostudományi tanulmányok:

  • Debreceni Orvostudományi Egyetem
  • Semmelweis Orvostudományi Egyetem

Klinikai gyakorlat:

  • Genfi l’Hôpital Cantonal Egyetemi Klinika 
  • Semmelweis Egyetem Budapesti Szemészeti Klinika

A Semmelweis Egyetem Budapesti Szemészeti Klinikáján 1996 óta dolgozom szemészeti esetekkel. Szemészeti szakvizsgámat 2000-ben szereztem meg. 1999 és 2001 között átfogó kutatómunkát végeztem a tamperei „Brain Research Center”-ben Finnországban. Munkám során laboratóriumi körülmények között vizsgáltam a lézeres kezelések hatását retinalis pigment epithelium sejttenyészeten. PhD. fokozatot is ebben a témában végzett kutatások során szereztem meg 2008-ban.

2012 óta a homburgi (Saarland) egyetemi klinika szemészeti osztályán folytatok szemészeti tevékenységet évente több héten keresztül.

Dr. Szabó Antal | szemész szakorvos | szürkehályog, műlencse specialista
Dr. Szabó Antal szemész szakorvos szemműtét | szürkehályog, műlencse specialista

Milyen szemészeti problémákkal fordulhat Dr. Szabó Antalhoz?

Bejelentkezne magánrendelésemre?

Lézeres szemműtét vagy műlencse műtét alkalmassági vizsgálat érdekli? Szürkehályogot diagnosztizáltak a szemén?

Dr. Szabó Antal szakterületei

Klinikai munkám során részt veszek a Retina ambulancia betegeinek ellátásában. A betegek ellátásához természetesen műtéti ellátásuk is hozzátartozik. Phacoemulsificátiós hályog eltávolítás a leggyakrabban végzett szürkehályog ellenes műtét. 2008 óta egynapos sebészeti keretek között végzem a szürkehályog műtétek, ill. a műlencse műtétek túlnyomó részét. A komplikáltabb esetekben extracapsularis, ill. intracapsularis hályog eltávolítást is alkalmazok. Ezekben az esetekben speciális lencse beültetésére is sor kerülhet a műtét során.

A szürhehályog operációk mellett leggyakrabban vitreoretinalis műtéteknél vagyok jelen operáló orvosként. Ez az elnevezés az üvegtesti teret, ill. a retinát érintő műtéteket jelenti. Ezen beavatkozások során az üvegtesti teret távolítjuk el, így a sebész hozzá tud férni a retinához az operáció során. Ilyen műtétekre látóhártyaleválás, a cukorbetegség szüvődményeként kialakuló retina elváltozások, macula lyuk, ill. epiretinalis membrán betegség esetén kerül sor. Jelenleg ezeket a kezeléseket “kis sebes” módszerrel végezzük, 23, 25, ill. 27G-es technikával. Ezen eljárások egy része során a sebzáráshoz varratok használatára nincs is szükség. A látóhártya leválása esetén, külső, ún. bedomborításos műtétet is végzek. Itt az a cél, hogy a szemgolyó megnyitása nélkül egy külsőleg a szem falára felvarrt szivacs segítségével kerüljön vissza a helyére a látóhártya. Speciális szakterületem az időskori makula degeneráció kezelése. A betegséget korábban, az akkor forradalmian újnak számító fotodinámiás kezeléssel (PDT) kezeltük. Ez az eljárás a később megjelent és elterjedt intravitreálisan injekciók miatt a mai napra szinte teljesen szerepét vesztette. A makula degeneráció jelenleg szakmailag elfogadott kezelési formája, amelyet magam is alkalmazok, az üvegtesti térbe -meghatározott időnként- adott intravitreális injekció.  

Publikációim számos hazai és nemzetközi tudományos szaklapban megjelentek magyar, ill. angol nyelven. Részt veszek nemzetközi multicentrikus klinikai vizsgálatokban, elsősorban a retina betegségek szakterületén. Teljesítettem a GCP (Good Clinical Practice) képzést, mely során elsajátítottam a klinikai vizsgálatok lefolytatásához szükséges nemzetközi irányelveket, gyakorlatokat. 

Regisztrált tagja vagyok a Magyar Szemorvos Társaságnak, a Francia Szemorvos Társaságnak és a Multidiszciplináris Egynapos Sebészeti Társaságnak.

Kiválóan beszélek angolul és franciául de német nyelven is megértetem magam egy vizsgálat során. 

Dr. Szabó Antal szemész szakorvos szakterületei | szürkehályog, műlencse specialista
Budai Szemészeti Központ | Dr. Szabó Antal rendelő | szürkehályog, műlencse specialista

Budai Szemészeti Központ

A Budai Szemészeti Központ egy olyan egészségügyi intézmény, ahol a páciensek egyedi szemészeti igényeinek megfelelően kínálunk megoldást. Magánrendelésemet a Budai Szemészeti Központban a modern technológia és szakorvos kollégáim szakértelme támogatja. Igyekszünk minden panaszt a Központban dolgozó munkatársak, specialisták segítségével megoldani. Ha olyan betegséggel találkozom, mely egészen speciális szaktudást igényel, akkor segítek a megfelelő szakembereket megtalálni a feladatra.

A Budai Szemészeti Központban orvos kollégáim sokéves klinikai tapasztalattal és nemzetközi intézményekben szerzett szaktudással rendelkeznek. Egyes szakterületeknek nemcsak hazánkban, de nemzetközi viszonylatban is elismert szakemberei. A Szemészeten rendelők fő szakterületei a lézeres látásjavító kezelések, a szürkehályog diagnosztika, a műlencse műtétek, a zöldhályog, diabetes és makula degeneráció gondozása, a kisebb szemészeti plasztikai műtétek, a könnyezéssel, könnytermeléssel kapcsolatos beavatkozások és az általános szemészeti problémák.

Kérjen időpontot online!

Online időpontkérés szemészeti vizsgálatra, műlencse műtétre, szürkehályog műtétre, lézeres szemműtétre.