Dr. Szabó Antal

Szemész szakorvos, egyetemi adjunktus

Szürkehályog és műlencse műtétek; vitrectomia; makula degeneráció, diabéteszes retinopátia és retina betegségek kezelése.

Hétfő: 8:30-17:00
Kedd: 8:30-17:00
Szerda: 8:30-17:00
Csütörtök: 8:30-17:00
Péntek: 8:30-16:00

Hogyan történik a szürkehályog és a műlencse műtét?

[mkdf_accordion][mkdf_accordion_tab title=”1. Első vizsgálat”]

Szürkehályog műtét | Első vizsgálatHogyan készüljek egy műlencse/szürkehályog műtét alkalmassági vizsgálatra?

  • A vizsgálat előtt nem szabad kontaktlencsét hordani (kemény lencsét 3 héttel, lágyat 4 nappal a vizsgálat előtt már nem lehet betenni). 
  • A vizsgálatok miatt kb. 2 órát kell a Budai Szemészeti Központban tölteni.
  • Vizsgálatra időpontot kell foglalni! 
  • Javasoljuk, hogy kísérővel érkezzen! A vizsgálat során pupillatágítást is végzünk, ez 2-3 órára elhomályosítja a látását és fényérzékeny lesz a szeme. Nem javasoljuk, hogy a vizsgálat után vezessen. Ritka esetben 24 óráig is tarthat a pupillatágító hatása. 

Részletes szemészeti vizsgálatot végzünk: Látásélesség vizsgálata, Pupillatágításos vizsgálat, Szemnyomás mérése
Egyéb vizsgálatokra is sor kerülhet, hogy még részletesebb képet kapjunk a szem állapotáról. Az eredmények kiértékelését követően az orvos tájékoztatja Önt, hogy milyen eredményt várhat a műlencse beültetéstől.

[/mkdf_accordion_tab][mkdf_accordion_tab title=”2. Kiegészítő vizsgálatok”]
  • Műlencsetervezés

Ha Ön alkalmas a műtétre, a szemész szakorvosával megbeszélik, hogy munkájához, szabadidős tevékenységéhez melyik műlencse a megfelelő, majd egy speciális eszközzel mérést végzünk, hogy megtervezzük a beültetendő személyre szabott műlencsét.

A műlencsetervezés (biometria) egy fájdalommentes számítógépes vizsgálat.

  • Belgyógyászati vizsgálatok

A műtét előtt belgyógyászati vizsgálatok elvégzése is szükséges. A lencseműtét napjára a következő, 3 hónapnál nem régebbi leletekkel kell rendelkeznie: EKG, vérkép (qualitativ vérkép, éhgyomri vércukor, süllyedés, májfunkciók), vizeletvizsgálat

[/mkdf_accordion_tab][mkdf_accordion_tab title=”3. Műtét napja”]

Szürkehályog műtét | Műtét napjaA műlencse/szürkehályog műtét napján hozzon magával kísérőt. A beavatkozás során nem végzünk altatást, injekciót sem kap! Az érzéstelenítés szemcseppekkel történik, így a műlencse műtét alatt nem fog fájdalmat, vagy kellemetlenséget érezni.

A műlencse beültetés a legmodernebb eljárással történik. A sebész orvos a szem felszínén apró metszést ejt. A bemetszésen keresztül ultrahangos módszerrel távolítja el a szemlencsét (phacoemulsificatio). A keletkezett seb rendkívül apró, így a regenerálódás gyors. Maga a műlencse műtét fájdalommentes és általában kevesebb, mint 10 percet vesz igénybe.

A műlencse műtét után a helyszínen kell maradni és néhány órát pihenni. Amennyiben nem lép fel komplikáció, a páciens távozhat és a megbeszéltek szerint 1-2 nap múlva a Budai Szemészeti Központban kell kontroll vizsgálatra jelentkezni.

[/mkdf_accordion_tab][mkdf_accordion_tab title=”4. Kontrollvizsgálatok”]

1-2 nappal a műlencse/szürkehályog műtét után a Budai Szemészeti Központban megtörténik az első kontroll vizsgálat.

2 hónappal a beavatkozás után újabb ellenőrző vizsgálat esedékes, és amennyiben szükséges szemüveg felírás is ekkor történik (elsősorban egyfókuszú műlencse esetén).

 

A műlencse beültetés után szemészeti vizsgálat évente javasolt.

[/mkdf_accordion_tab][mkdf_accordion_tab title=”5. Látás a műtét után”]

Hogyan fog látni a műtét után?

Amennyiben trifokális műlencse beültetése mellett dönt, úgy távolra, monitor távolságra és közelre is fog látni szemüveg nélkül. Monofokális műlencsével vagy távolra vagy közelre fog megfelelően látni, a többi távolságra szemüveget kell hordania.

Közvetlenül a műlencse műtét után jelentkezhet enyhe diszkomfort érzés, fényérzékenység és akár intenzív könnyezés. Ezek a tünetek általában néhány nap után megszűnnek. Sokan már másnap élesen látnak, de a látás a kezelés utáni napokban még ingadozhat. Az éleslátás kialakulása a műtét után fokozatos, így rövidebb ideig tartó látásromlás is normális része a regenerálódási folyamatnak. A végleges látásélesség kb. 1 hónap alatt áll be.

[/mkdf_accordion_tab][mkdf_accordion_tab title=”6. Garancia, biztonság”]

Több mint 20 éve végzek műlencse/szürkehályog műtéteket, munkám során a legmodernebb technológiát és kiváló minőségű lencséket használok. Természetesen mivel élő szövettel dolgozom az egyéni regenerálódásból fakadóan ritka esetben előfordulnak szövődmények. A beavatkozás kockázatairól az alkalmassági vizsgálatot végző orvos részletesen tájékoztatja. A kis százalékban előforduló esetekben, amikor az optikai eredmény nem teljesen kielégítő, a Budai Szemészeti Központban a garancia részeként díjmentesen végezzük az utólagos lézeres dioptriakorrekciót.

[/mkdf_accordion_tab][/mkdf_accordion]

Alkalmas vagyok?

Szürkehályogot diagnosztizáltak Önnél? Műlencse beültetésen gondolkodik? Töltse ki pár perces online alkalmassági tesztünket! Kollégáim keresni fogják, hogy vizsgálati időpontot egyeztessenek!

Kérjen időpontot online!

Online időpontkérés szürkehályog műtét előtti szemészeti vizsgálatra, műlencse műtét alkalmassági vizsgálatra!