Dr. Szabó Antal

Szemész szakorvos, egyetemi adjunktus

Szürkehályog és műlencse műtétek; vitrectomia; makula degeneráció, diabéteszes retinopátia és retina betegségek kezelése.

Hétfő: 8:30-17:00
Kedd: 8:30-17:00
Szerda: 8:30-17:00
Csütörtök: 8:30-17:00
Péntek: 8:30-16:00

Aphakia

Mi az aphakia?

Aphakia egy ritka szembetegség, a szemlencse teljes hiányát jelenti. Ez az állapot igen erős rövidlátást okoz, komplikációként megjelenhet retinaleválás és a glaukóma is. Aphakia, vagyis a szemlencse hiánya felléphet műtéti eltávolítás (pl. szürkehályog műtét), szemet érintő baleset, fekély, vagy veleszületett rendellenesség miatt (pl. szürkehályog). További sajátosság, hogy az aphakiás emberek viszonylag kis pupillával rendelkeznek, és pupillájuk kevésbé tágul. Az aphakia szemüveg vagy kontaktlencse viselésével, illetve műtéti úton műlencse beültetéssel korrigálható.

Aphakia | Látásjavítás műlencsével

A szemet érintő baleset miatt bekövetkezett aphakiánál (szemlencse elvesztésénél) gyakran a szemlencse tokja és a lencsefüggesztő rostok is sérülnek. Ilyenkor a szemlencse beültetés jóval komplikáltabb feladat és rekonstrukciós műtéttel is együtt jár. Többek között a következő megoldások léteznek:

  • Műlencse beültetése az elülső csarnokba, ehhez egy speciális, un. elülsőcsarnok-műlencsét (ACL – anterior chamber lens) használnak.
  • A műlencse fel nem szívódó varratokkal rögzíthető az irishez, illetve a sclerához (szemfehérje).
  • Különösen komplikált eljárással a műlencsét rögzíthető az intrascleralis sebészeti úton létrehozott alagútsebben, varrat nélkül is.
  • Az aphakia műtéti korrekciójára irisklip műlencse alkalmazása is szóbajöhet. Ez kétféleképp történhet. Az egyik lehetőség, hogy a műlencsét az elülső csarnokban az irishez elölről kapcsolódva ültetik be. A másik megoldás a retropupillarisan, ahol az operáció során  a műlencsét a hátsó csarnokban, a pupilla mögött helyezik el, úgy, hogy az irishez hátulról kapcsolódik.

Kutatómunkám során kollégáimmal ennek az utolsó műtéti eljárásnak az eredményeit vizsgáltuk és arra a következtetésre jutottunk, hogy a műtét adta előnyök jóval meghaladják a hátrányokat. A műtét maga gyorsabb, mint a többi felsorolt műtéti megoldás és a sebészi beavatkozás kevésbé terheli a műtött szemet, így a felmerülő komplikációk száma is kevesebb.  Kutatótársaimmal mindenképp szorgalmazzuk a technika magyarországi elterjedését, mert optimális megoldást nyújt az aphakia műtéti korrekciójára. 

Forrás:

  • dr. Szabó Antal, Papp A, Borbándy Á, D Géhl Z, Nagy ZZ, Resch M.: Correction of aphakia with the implantation of the retropupillary iris clip intraocular artificial lens]. Orv Hetil. 2017 Jan;158(1):20-24.
  • wikipedia.org