Dr. Szabó Antal

Szemész szakorvos, egyetemi adjunktus

Szürkehályog és műlencse műtétek; vitrectomia; makula degeneráció, diabéteszes retinopátia és retina betegségek kezelése.

Hétfő: 8:30-17:00
Kedd: 8:30-17:00
Szerda: 8:30-17:00
Csütörtök: 8:30-17:00
Péntek: 8:30-16:00

Nem érdemes halogatni a szürkehályog műtétet!

Nem érdemes halogatni a szürkehályog műtétet | Szürkehályog műtét, műlencse műtétA szürkehályog a leggyakoribb szembetegség világszerte. Nem jár fájdalommal, mégis rontja az életminőséget, hisz látásunk folyamatos romlását okozza. A szürkehályog (katarakta) tulajdonképpen a szemlencse elhomályosodását, elszürkülését jelenti. A betegek a probléma megjelenésének korai szakaszában arra panaszkodnak, hogy olyan, mintha bepárásodott üvegen keresztül néznék a világot, később a kép egyre homályosabb, koszosabb, szürkébb lesz. Ahogy telik az idő a látásromlás egyre zavaróbb, nehezebb olvasni, csökken a biztonságérzet vezetésnél, romlik vagy akár teljesen el is vész a színlátás. Ma már a szürkehályog szerencsére egy 10 perces műtéttel megszüntethető.

Miért nem érdemes halogatni a szürkehályog műtétet?

  • Érezhetően javul az életminőség: A kataraka műtét után kép kitisztul, újra élesen láthat. Minőségibb időt tud a családjával tölteni, magabiztosabban tud közlekedni, vásárolni, szemüveg nélkül sportolhat és ha többfókuszú lencse beültetése mellett dönt, akkor az olvasószemüvegnek is búcsút inthet.
  • Fiatalabb korban könnyebben regenerálódik a szervezet:  A közhiedelemmel ellentétben nem kell kivárni, hogy a szürkehályog “megérjen”, sőt az érettebb szürkehályog eltávolításánál nő a műtéti kockázatok kialakulásának esélye. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy ugyanúgy, mint minden más sebészeti beavatkozásnál, minél fiatalabb a szervezet, annál könnyebben gyógyul egy műtét után.
  • Biztonságos és látványos eredménnyel jár: A szürkehályog műtét ma az egyik legnagyobb biztonsággal és a legsikeresebben végzett beavatkozás. Az operáció fájdalommentes és mindössze 10 percig tart. Nincs szükség altatásra, a lencse műtét után saját lábán távozhat és néhány nappal később már ugyanúgy végezheti mindennapi tevékenységeit, mint a beavatkozás előtt.

A világon évente több mint 18 millió szürkehályog műtétet végeznek, ezzel ez a leggyakrabban végzett műtét típus. A betegség előfordulása nagyon gyakori, Magyarországon is 70-75 ezer katarakta műtétet végeznek évente. Az egészséges szemlencse általában tiszta, átlátszó, halmazállapota zselés anyaghoz hasonlít, de annál kicsit merevebb. A szürkehályog megjelenése a lencse homályosodását okozza, melyet különböző fehérjék összetömörülése miatt alakul ki. A folyamat során a lencsék egyre merevebbé válnak. Ha sokáig nem kezelik, akkor a szürkehályog túl is érhet, ami azt jelenti, hogy olyan keménnyé válik, mint egy kő. Az 1990-es évek előtt a sebészek az preferálták, hogy minél szilárdabb, érettebb legyen a lencse, mert az akkori műtéti eljárással – egy nagyobb bemetszésen keresztül – egyben távolították el az egész lencsét és nem volt szerencsés, ha az a folyamat közben összeroppant. A mai modern technikánál már egy apró bemetszésen keresztül emeli ki a sebész az ultrahanggal összetört szemlencse darabokat, így nem szükséges megvárni, hogy a szürkehályog megérjen és megkeményítse a szemlencsét, sőt ez inkább megnehezíti a lencsedarabok eltávolítását és növeli a műtéti kockázatok kialakulásának lehetőségét.*

Szürkehályog műtétet halogatás | Szürkehályog műtét, műlencse műtét

Megelőzhető a szürkehályog?

A szürkehályog kialakulása ellen akkor tehetünk, ha gyermekkortól kezdve folyamatosan figyelünk szemünk védelmére. A megelőzés alapja gyermekek és felnőttek esetében is a megfelelő UV védelemmel ellátott napszemüveg vagy a szemet védő kalap, sapka használata. Kutatások szerint ugyanis a szürkehályog megjelenését a káros ultraibolya-sugarak is kiválthatják. **Ugyanakkor kialakulásában szerepe lehet a dohányzásnak és a cukorbetegségnek is.*** Tévhit, hogy a szürkehályog csak az idősebbeket veszélyezteti, a kezdeti tünetek már akár 40-50 éves életkorban is megjelenhetnek.

Mi a teendő már kialakult a szürkehályog esetén?

Kialakult szürkehályog esetén a látás egy idő után nem korrigálható szemüveggel, az egyetlen ma ismert tartós megoldás a szemlencse műtét. A szürkehályog diagnózis után sokan hezitálnak, bevágjanak-e műtétbe, hiszen mindenki tart egy sebészeti beavatkozástól. „Minden esetben konzultálni kell egy szemész szakorvossal, hiszen minden szem egyedi anatómiával rendelkezik. Azonban, ha a szemorvos nem lát indokot a műtét halasztására, érdemes minél előbb elvégeztetni a beavatkozást. Az eljárás gyors és egyszerű, az elszürkült szemlencsét műlencsére cseréljük, amely lehet egyfókuszú, amivel a közeli vagy a távoli látás lesz tökéletes vagy többfókuszú, ami minden távolságra jó látást biztosít. A vizuális eredmény végleges, a műtétet követő években nem romlik a szem, jó lesz a látás” – mondja Dr. Szabó Antal, szemész szakorvos, egyetemi adjunktus. 

Forrás:
*https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/do-cataracts-need-to-be-ripe-for-surgery

**https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10872925/

***https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31399704/

Fotó: freepik.com