Dr. Szabó Antal

Szemész szakorvos, egyetemi adjunktus

Szürkehályog és műlencse műtétek; vitrectomia; makula degeneráció, diabéteszes retinopátia és retina betegségek kezelése.

Hétfő: 8:30-17:00
Kedd: 8:30-17:00
Szerda: 8:30-17:00
Csütörtök: 8:30-17:00
Péntek: 8:30-16:00

Milyen jelek utalhatnak arra, hogy nyitott szemmel alszik?

Lehet, hogy elsőre meglepően hangozhat, de valóban létezik olyan egészségügyi probléma, amely következtében a személy nyitott szemmel alszik, ezt nevezzük éjszakai lagophthalmusnak. Az állapotra általában, akkor derül fény, ha valaki észreveszi, hogy alvás közben nyitva tartjuk a szemünket. Azonban a cikkből kiderül, hogy lehetnek még egyéb árulkodó jelek, amelyek a problémára meglétére utalhatnak.

Miért fontos, hogy csukott szemmel aludjunk?

Az alvás elengedhetetlen biológiai folyamat, segítségével testünk képes regenerálódni és pihenni. ,,Amikor alvásra kerül a sor, és becsukjuk a szemünket nem csak egy automatikus reflexről beszélünk, hanem egy olyan biológiai mechanizmusról, ami kulcsfontosságú szerepet tölt be az egészségünk megőrzésében. Védi a szemet és biztosítja, hogy a szemfelszín ne száradjon ki, valamint javítja az alvás minőségét, hatékonyságát is azáltal, hogy tompítja a szembe érkező fényt” – magyarázza Dr. Szabó Antal szemész szakorvos.

Milyen jelek utalhatnak, arra, hogy nyitott szemmel alszik?

Gyakran felmerül a kérdés, hogy ha valaki nyitott szemmel alszik, mit is lát pontosan? Ugyanazt, mintha csukott szemmel aludna: semmit. Ez azért van, mert alvás közben a szem nem küld információt az agynak, így ha még nyitva is tartjuk a szemünket nem leszünk képesek vizuálisan érzékelni a környezetünket. Ez megnehezíti az állapot észrevételét, így a legtöbben, akkor tudják meg, hogy nyitott szemmel alszanak, amikor valaki látja őket alvás közben. Ha még senki sem jelezte az Ön számára, hogy nyitott szemmel alszik, de a következő tüneteket tapasztalja ébredés után, érdemes lehet felkeresni szemész szakorvost:

Nyitott szemmel alvás - éjszakai lagophthalmus

  • Szemvörösség vagy irritáció
  • Száraz, irritált, égő érzés a szemben
  • Homályos látás ébredés után
  • Száraz szem érzés reggelente
  • Könnyezés reggel
  • Fényérzékenység
  • Romlás a látásélességben

Mi okozhatja az éjszakai lagophthalmust?

A nyitott szemmel alvásnak több lehetséges oka is felmerülhet:

Kidudorodó szemgolyó (proptózis): Ha a szemgolyó kidudorodik, a szemhéjaknak nagyobb felületet kell lefedniük. A proptózist okozhatják pajzsmirigybetegségek, az arc anatómiáját befolyásoló veleszületett állapotok, fertőzés, daganat vagy baleset.

Nem megfelelő szemhéjizom működés: Léteznek, olyan betegségek, melyek kihatnak a szemhéjakra is, meggátolva a teljes záródásukat. Emellett az olyan orvosi beavatkozások, mint a szemhéj feszesítő műtétek, a Botox kezelés, vagy a szem körüli zsír eltávolítása is hozzájárulhatnak a szemhéjak nem megfelelő záródásához.

Gyógyszerek mellékhatásai: Előfordul, hogy bizonyos gyógyszerek – nyugtatók, altatók – mellékhatása okozza az éjszakai lagophthalmust.

Alvászavarok: Az alvászavarokat (alvajárás, alvási bénulás, fogcsikorgatás stb.) kísérheti a nyitott szemmel alvás.

Idegi rendellenességek: Bizonyos idegi problémák (Parkinson-kór, lyme-kór stb.) is együtt járhatnak a nyitott szemmel alvással.

Stressz: A stressz vagy szorongás rengeteg egészségügyi probléma okozója, felerősítője lehet. Nem meglepő, hogy egy stresszes időszak hozzájárulhat az éjszakai lagophthalmus megjelenéséhez is.

Idiopátia: Az az eset, amikor nincs kifejezett (felderített) oka az állapotnak.

A nyitott szemmel alvás kezelése

„Ha valaki éjszaka nyitott szemmel alszik, az szemszárazsághoz vezethet, amiből gyulladás és szaruhártya károsodás is kialakulhat. Tehát a nyitott szemmel alvás kezelésének legfőbb célja a szemszárazság megelőzése/kezelése, és a szaruhártya védelme.  Ha valakinél fennáll az éjszakai lagophthalmus gyanúja szemcseppet és/vagy éjszakai szemkenőcs használatát ajánljuk. Azonban súlyosabb esetekben egy speciális kötést javaslunk éjszakára, ami képes biztosítani a szemfelszín optimális nedvességtartalmát” – mondja Dr. Szabó Antal szemész szakorvos.

Fontos kiemelni, hogy az alvászavarok kezelése személyenként eltérő lehet, és a megfelelő kezelési módot az alvási probléma kiváltó okának, és az egyéni körülmények ismeretének fényében kell alkalmazni. Elengedhetetlen szakember segítségét kérni, neurológust, endokrinológust, szemészt vagy egyéb specialistát bevonni az éjszakai lagophthalmus megfelelő kezeléséhez.