Dr. Szabó Antal

Szemész szakorvos, egyetemi adjunktus

Szürkehályog és műlencse műtétek; vitrectomia; makula degeneráció, diabéteszes retinopátia és retina betegségek kezelése.

Hétfő: 8:30-17:00
Kedd: 8:30-17:00
Szerda: 8:30-17:00
Csütörtök: 8:30-17:00
Péntek: 8:30-16:00

Iskola kezdés előtt ne felejtsük el gyermekünk látást is megvizsgáltatni!

 

Az iskola választást, iskolára készülést általában mindig egy nagy készülés előzi meg, ellátogatunk különböző intézményekbe, online keresünk információt, beszerezzük a gyermekünknek szükséges tanszereket. Ilyenkor jellemzően nem szoktuk sajnálni sem az időt, sem a pénzt arra, hogy a lehetőségeinkhez mérten mindenből a legjobbat találjuk meg a csemeténknek. Érdemes az iskolakezdést megelőzően arra is időt szánni, hogy a gyermekünk szemeit is megvizsgáltatjuk, hiszen ezzel el lehet kerülni azt, hogy a rossz látás miatt gyengébben teljesítsen majd az iskolapadban!

gyermekszemészet; gyerek; iskolakezdés

Igen komoly következményei is lehetnek annak, ha egy kisgyermek nem lát megfelelően iskolásként. A folyamatosan romló tanulmányi átlag mellett még egy sor kellemetlen panasz is megkeserítheti a diákok életét, úgy, mint a rossz közérzet, a fejfájás, a viselkedészavar, és a figyelmük is kevésbé lehet tartós. A legtöbb esetben jellemző az, hogy az iskoláskorú gyerekek észre sem veszik, hogy nem látják megfelelően például az előttük lévő tárgyakat, vagy magát a táblát, sőt, gyakran hiszik azt, hogy az életlen és elmosódó látás a normális. Még manapság is sokszor fordul elő, hogy nem szeretnek a fiatalok szemüveget viselni, ezzel elkerülve az esetleges csúfolódást. 

Dr. Szabó Antal szemész szakorvos azonban felhívja a szülők figyelmét arra, hogy érdemes minden évben legalább egyszer elvinni gyerekünket egy szemészeti vizsgálatra, mivel az ilyen fiatal gyerekeknél még jelentősen változni szokott a látáson túl a szem anatómiája is. A rendszeres ellenőrzésnek hála észre lehet venni, ha valamilyen eltérés tapasztalható a látással kapcsolatban. A szakemberek tapasztalatai alapján a gyerekek hosszú ideig ellensúlyozni tudják a gyengébb látást, nem élik meg problémának, nem szólnak róla a szülőnek. Emiatt is lényeges az évenként ismétlődő szemészeti kontrollt bevezetni a gyermek életébe.

Annak ellenére, hogy az éves védőnői státuszvizsgálatok alkalmával 6 éves korig a látást is ellenőrzi a védőnő, mégis a tanévkezdés előtt is érdemes egy szemészeti vizsgálatot beiktatni, még akkor is, ha sem a védőnő, sem mi magunk nem észlelünk problémát a gyermek látását illetően. A megfelelő látás az alappillére annak, hogy a gyerekek jól tudjanak teljesíteni az iskolában!

Mikor gyanakodhat a szülő arra, hogy valamilyen probléma lehet csemetéje látásával?

Hiába nem mondja el egy gyerek azt, hogy nem lát jól, vannak olyan jelek, amelyek utalhatnak valamilyen problémára. A gyakori hunyorgás, a szemek folyamatos dörzsölése, a sokszori tévesztés az olvasás során, vagy a közeli látást igénylő játéktevékenységek alatti bizonytalanság már jelezheti azt, hogy a látásával valamilyen gond van.

A digitális eszközök hátrányai a látásra

Napjainkban a fiatal generáció tagjai kimondottan sok időt töltenek számítógépük vagy az okostelefonjuk kijelzői előtt, nem csak munka vagy tanulás miatt, hiszen a gyermekek által kedvelt szabadidős tevékenységek jelentős része is az online térben zajlik manapság. Ha összeadjuk a különböző digitális eszközök előtt töltött időt, akár napi 10 óra is kijöhet, ez pedig a fiataloknál és az időseknél is jelentős terhelésnek számít! Ilyenkor nem pislogunk eleget, aminek a szemszárazság, bepirosodott és fáradt szem lesz a következménye. Ezt a jelenséget szokták úgy is emlegetni, hogy számítógépes látás sindróma. Egy néhány éves kutatás eredményei azt mutatják, hogy a számítógép-használók jelentős része már észlelte magán a fent leírt tünetek valamelyikét, éppen ezért nem csak az alsós gyerekeket érdemes évente elvinni szemvizsgálatra, de az idősebb korosztályt is.

Milyen megoldások léteznek az éleslátás helyreállítására?

A hagyományos szemüveg és nappali kontaktlencse mellett ma már olyan modern megoldások is rendelkezésre állnak a látásélesség javítására, mint az orthokeratológiai (Ortho-K ), vagy ismertebb nevén éjszakai kontaktlencse (angol irodalomban: Corneal Refractive Therapy, CRT). Ezzel a megoldással csak éjszaka kell a kontaktlencsét viselni, napközben nem zavarja a gyereket, ez különösen nagy segítség lehet a versenysportoló fiatalok számára. Az éjszakai kontaktlencse nagy előnye még, hogy lassítja a miópia progresszióját, így a rövidlátósághoz társuló szemészeti problémák kialakulásának kockázatát is.

Ha szemészeti vizsgálatra vinné gyermekét, keresse fel gyermekszemész kollégáimat a Budai Szemészeti Központban.

Az elmúlt időszakban egyre több gyermeknél találkozunk a látássérülésnek egy más fajtájával. Ezekben az esetekben a szem ugyan ép, vagy ha van is valamilyen probléma, az nem magyarázza a látás nagyon rossz működését. Ilyenkor agyi eredetű látássérülésről beszélünk, mivel a gyermek látássérülését valamely agyi terület károsodása okozza. Ennek magyar elnevezése a kérgi látáskárosodás, angolul a Cerebral Visual Impairment, rövidítve CVI. Kisiskolás korban jelentkező tünetei lehetnek a vizuális ingerek okozta kifáradás, a fluktuáló (változó) látásteljesítmény, az életkor előrehaladtával romló olvasási teljesítmény, stb. Ha gyermekénél felmerül a probléma gyanúja keresse a Látáscentrum kollégáit, ahol komplex tiflopedagógiai fejlesztésre van lehetőség a vizuális feldolgozási zavarok felderítését követően célzott terápiával.

Felhasznált szakirodalom:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35506801/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28628753/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26316834/