a
Dr. Szabó Antal

Szemész szakorvos, egyetemi adjunktus

Szürkehályog és műlencse műtétek; vitrectomia; makula degeneráció, diabéteszes retinopátia és retina betegségek kezelése.

Hétfő: 8:30-17:00
Kedd: 8:30-17:00
Szerda: 8:30-17:00
Csütörtök: 8:30-17:00
Péntek: 8:30-16:00

Friss hírek

Iskola kezdés előtt ne felejtsük el gyermekünk látást is megvizsgáltatni!

 

Az iskola választást, iskolára készülést általában mindig egy nagy készülés előzi meg, ellátogatunk különböző intézményekbe, online keresünk információt, beszerezzük a gyermekünknek szükséges tanszereket. Ilyenkor jellemzően nem szoktuk sajnálni sem az időt, sem a pénzt arra, hogy a lehetőségeinkhez mérten mindenből a legjobbat találjuk meg a csemeténknek. Érdemes az iskolakezdést megelőzően arra is időt szánni, hogy a gyermekünk szemeit is megvizsgáltatjuk, hiszen ezzel el lehet kerülni azt, hogy a rossz látás miatt gyengébben teljesítsen majd az iskolapadban!

gyermekszemészet; gyerek; iskolakezdés

Igen komoly következményei is lehetnek annak, ha egy kisgyermek nem lát megfelelően iskolásként. A folyamatosan romló tanulmányi átlag mellett még egy sor kellemetlen panasz is megkeserítheti a diákok életét, úgy, mint a rossz közérzet, a fejfájás, a viselkedészavar, és a figyelmük is kevésbé lehet tartós. A legtöbb esetben jellemző az, hogy az iskoláskorú gyerekek észre sem veszik, hogy nem látják megfelelően például az előttük lévő tárgyakat, vagy magát a táblát, sőt, gyakran hiszik azt, hogy az életlen és elmosódó látás a normális. Még manapság is sokszor fordul elő, hogy nem szeretnek a fiatalok szemüveget viselni, ezzel elkerülve az esetleges csúfolódást. 

Dr. Szabó Antal szemész szakorvos azonban felhívja a szülők figyelmét arra, hogy érdemes minden évben legalább egyszer elvinni gyerekünket egy szemészeti vizsgálatra, mivel az ilyen fiatal gyerekeknél még jelentősen változni szokott a látáson túl a szem anatómiája is. A rendszeres ellenőrzésnek hála észre lehet venni, ha valamilyen eltérés tapasztalható a látással kapcsolatban. A szakemberek tapasztalatai alapján a gyerekek hosszú ideig ellensúlyozni tudják a gyengébb látást, nem élik meg problémának, nem szólnak róla a szülőnek. Emiatt is lényeges az évenként ismétlődő szemészeti kontrollt bevezetni a gyermek életébe.

Annak ellenére, hogy az éves védőnői státuszvizsgálatok alkalmával 6 éves korig a látást is ellenőrzi a védőnő, mégis a tanévkezdés előtt is érdemes egy szemészeti vizsgálatot beiktatni, még akkor is, ha sem a védőnő, sem mi magunk nem észlelünk problémát a gyermek látását illetően. A megfelelő látás az alappillére annak, hogy a gyerekek jól tudjanak teljesíteni az iskolában!

Mikor gyanakodhat a szülő arra, hogy valamilyen probléma lehet csemetéje látásával?

Hiába nem mondja el egy gyerek azt, hogy nem lát jól, vannak olyan jelek, amelyek utalhatnak valamilyen problémára. A gyakori hunyorgás, a szemek folyamatos dörzsölése, a sokszori tévesztés az olvasás során, vagy a közeli látást igénylő játéktevékenységek alatti bizonytalanság már jelezheti azt, hogy a látásával valamilyen gond van.

A digitális eszközök hátrányai a látásra

Napjainkban a fiatal generáció tagjai kimondottan sok időt töltenek számítógépük vagy az okostelefonjuk kijelzői előtt, nem csak munka vagy tanulás miatt, hiszen a gyermekek által kedvelt szabadidős tevékenységek jelentős része is az online térben zajlik manapság. Ha összeadjuk a különböző digitális eszközök előtt töltött időt, akár napi 10 óra is kijöhet, ez pedig a fiataloknál és az időseknél is jelentős terhelésnek számít! Ilyenkor nem pislogunk eleget, aminek a szemszárazság, bepirosodott és fáradt szem lesz a következménye. Ezt a jelenséget szokták úgy is emlegetni, hogy számítógépes látás sindróma. Egy néhány éves kutatás eredményei azt mutatják, hogy a számítógép-használók jelentős része már észlelte magán a fent leírt tünetek valamelyikét, éppen ezért nem csak az alsós gyerekeket érdemes évente elvinni szemvizsgálatra, de az idősebb korosztályt is.

Milyen megoldások léteznek az éleslátás helyreállítására?

A hagyományos szemüveg és nappali kontaktlencse mellett ma már olyan modern megoldások is rendelkezésre állnak a látásélesség javítására, mint az orthokeratológiai (Ortho-K ), vagy ismertebb nevén éjszakai kontaktlencse (angol irodalomban: Corneal Refractive Therapy, CRT). Ezzel a megoldással csak éjszaka kell a kontaktlencsét viselni, napközben nem zavarja a gyereket, ez különösen nagy segítség lehet a versenysportoló fiatalok számára. Az éjszakai kontaktlencse nagy előnye még, hogy lassítja a miópia progresszióját, így a rövidlátósághoz társuló szemészeti problémák kialakulásának kockázatát is.

Ha szemészeti vizsgálatra vinné gyermekét, keresse fel gyermekszemész kollégáimat a Budai Szemészeti Központban.

Az elmúlt időszakban egyre több gyermeknél találkozunk a látássérülésnek egy más fajtájával. Ezekben az esetekben a szem ugyan ép, vagy ha van is valamilyen probléma, az nem magyarázza a látás nagyon rossz működését. Ilyenkor agyi eredetű látássérülésről beszélünk, mivel a gyermek látássérülését valamely agyi terület károsodása okozza. Ennek magyar elnevezése a kérgi látáskárosodás, angolul a Cerebral Visual Impairment, rövidítve CVI. Kisiskolás korban jelentkező tünetei lehetnek a vizuális ingerek okozta kifáradás, a fluktuáló (változó) látásteljesítmény, az életkor előrehaladtával romló olvasási teljesítmény, stb. Ha gyermekénél felmerül a probléma gyanúja keresse a Látáscentrum kollégáit, ahol komplex tiflopedagógiai fejlesztésre van lehetőség a vizuális feldolgozási zavarok felderítését követően célzott terápiával.

Felhasznált szakirodalom:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35506801/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28628753/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26316834/