Dr. Szabó Antal

Szemész szakorvos, egyetemi adjunktus

Szürkehályog és műlencse műtétek; vitrectomia; makula degeneráció, diabéteszes retinopátia és retina betegségek kezelése.

Hétfő: 8:30-17:00
Kedd: 8:30-17:00
Szerda: 8:30-17:00
Csütörtök: 8:30-17:00
Péntek: 8:30-16:00

Árpa a szemen: mit tehetünk?

Egy szemen megjelenő árpa sosem alakul ki jókor, ám kimondottan kellemetlen tud lenni akkor, amikor egy különleges alkalom előtt pillantjuk meg a tükörbe nézve. Dr. Szabó Antal szemész szakorvostól tudhatjuk most meg azt, hogy milyen lehetőségeink vannak, ha egy sok esetben fájdalommal is járó, árpa jelenik meg a szemünkön.

árpa, árpa műtét

Egy napszemüveg napos időben bármikor jól jöhet, hiszen nem csak azért választjuk sokan ezt a kiegészítőt, mert könnyen eltakarhatjuk vele szemeinket, de az UV-sugárzástól is megvédi azokat. Szemhéjgyulladás esetében is jó szolgálatot tehet akkor, ha a külvilág elől el szeretnénk rejteni ezt a szemkörnyéki kellemetlenséget. Sajnálatos módon azonban nem viselhetjük a napszemüvegünket az egész nap folyamán: számos olyan alkalom adódik, például egy munkahelyen, amikor nem rejthetjük mögé a szemeinket. Milyen lehetőségeink vannak egy ilyen esetben?

Árpa: az egyik legsűrűbben jelentkező szemet érintő kellemetlenség

Dr. Szabó Antal arról tájékoztat, hogy egy kimondottan gyakori betegség a szemhéjak szélén jelentkező gyulladás, és sajnos bárkinél, bármikor előfordulhat. Nem szabad azonban összekeverni a szemhéjak gyulladást a Meibom-mirigyek gyulladásával. Az árpa mind a belső, mind pedig a külső részen megjelenhet a szemhéjakon. Abban az estben, ha azt vesszük észre, hogy nem csak piros lesz a szemhéjunk, de felpuffadt és érzékeny is, minden bizonnyal árpa áll a panaszok hátterében. Míg a szemhéj külső részén megjelenő gyulladást könnyű felismerni, hiszen piros és kitüremkedő lesz, a belső árpa sok esetben nem jár észrevehető csomóval.

Mit tehetünk, ha minél előbb szeretnénk megszabadulni az árpától?

Ami biztos, hogy akinek ebben a kellemetlen szemhéjat érintő betegségben van része, az gyorsan szeretne búcsút mondani neki. Az esetek többségében viszont nem mindig sikerül könnyűre ez a búcsú. Vannak azonban lehetőségeink az árpa megszüntetésére! Első körben kezdjünk mindig meleg borogatással, valamint párkaötéssel! Ehhez a vizes borogatást rakjuk rövid időre a szemhéjunkra, ezt követően pedig gyengéden nyomkodjuk meg a területet. Fontos tudni, hogy kerülni kell a gyógynövényeket a nedves borogatás során, hiszen akár még ronthatunk is a helyzeten egy esetleges allergiás reakcióval! Érdemes olyan kenőcsöt is beszerezni, ami vagy antibiotikumot, vagy szteroidot tartalmaz, ám csak akkor, ha azt szakember javasolja, és csak olyat, amit a kezelőorvos írt fel a vizsgálatok alapján. Annak ellenére, hogy egy teljes kezelés három hetet is igénybe vehet, általában a harmadik, vagy negyedik nap már érezhető lesz a javulás.

Sajnálatos módon előfordulhat az, hogy az itt leírtak sem hozzák meg a kívánt eredményt: az árpa nem tűnik el. Dr. Szabó Antal azt javasolja, hogy ilyenkor mindenképp célszerű újra felkeresni egy szemész szakembert. Az orvos ebben a helyzetben egy gyors beavatkozást fog végezni, mely során ő nyitja meg és tisztítja majd ki az árpát. A páciens ilyenkor kap némi érzéstelenítőt, melyet tűvel juttatnak be a csomó környéki bőrbe. A rövid beavatkozás mindössze néhány öltéssel fog végződni, és egy kötést kell majd pár óráig viselni. Érdemes tudni, hogy egy ilyen beavatkozás elkerülhetetlen, hiszen ennek hiányában nem tudna a váladék kiürülni. Nem kell viszont megijedni, hiszen a kis bemetszés gyorsan be fog gyógyulni, és csak azt az antibiotikus kenőcsöt kell majd használni utána, amit a szemész felír.

Mi okozhat áprát, hogyan előzhetjük meg kialakulását?

Az árpa sajnálatos módon egy olyan szemhéjat érintő gyulladás, melyet általában legalább egyszer megtapasztal az ember az élete során, és amely újra és újra kiújulhat. Abban az esetben, ha az utóbbi helyzet ismerős, tehát többször is megjelenik az árpa a szemen, célszerű utánajárni a dolognak, és kivizsgáltatni magunkat. A gyenge immunrendszer például lehet az ismétlődő árpa jelentkezésének egyik oka, ez pedig visszavezethető egy vírusos fertőzésre, rosszabb esetben pedig akár cukorbetegségre is.

Nem kell azonban ennyire „messzire” menni, hiszen a kialakulásáért felelős lehet az is, ha pornak és huzatnak van kitéve szemünk, és bizony a le nem mosott smink is eredményezheti azt, hogy duzzanat lesz a szemhéjunkon. Ha piszok marad a kezünkön, és így érintjük meg a szemünk környékét, egy pillanat alatt baktérium kerülhet akár a szemhéjunkra, akár a szemünk felszínére, aminek pedig könnyen lehet árpa a következménye. Figyeljünk tehát, hogy kézmosás nélkül ne érjünk szemünkhöz, gondosan távolítsuk el a sminket a szemkörnyékről, ügyeljünk szemünk védelmére és tisztán tartására!

 

 

Felhasznált szakirodalom:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28723014/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20824865/