Dr. Szabó Antal

Szemész szakorvos, egyetemi adjunktus

Szürkehályog és műlencse műtétek; vitrectomia; makula degeneráció, diabéteszes retinopátia és retina betegségek kezelése.

Hétfő: 8:30-17:00
Kedd: 8:30-17:00
Szerda: 8:30-17:00
Csütörtök: 8:30-17:00
Péntek: 8:30-16:00

Hallott már a szemkörnyéki koleszterin lerakódásról?

Ahogy a testünk szinte bármely pontján, úgy a szemünk környékén is jelenhetnek meg kidudorodó bőrelváltozások. Az emberek kezdetben hajlamosak elbagatellizálni az ilyen jellegű tüneteket, pedig testünk minden jelzésére érdemes odafigyelnünk! Sokan nem tudják, hogy a sárgás színű csomócskák megjelenése nem csak a szem körül okozhat esztétikai problémát, hanem idővel akár a látásunkra is befolyással lehet. Dr. Szabó Antal azt mondja, hogy egy kidudorodó sárgás bőrelváltozás egyéb egészségügyi kockázatokat sejtethet.

Hogyan is néz ki a xanthelasma, kicsit közismertebb nevén a koleszterin lerakódás a szem környékén?

Xanthelasma esetén a bőr sárgás elszíneződése jellemző, formáját tekintve lehet sima vagy épp kidudorodó is. Kimondottan méretesnek tűnhet már akkor, ha nem csak egy, hanem több darab is található a szemhéj környékén, hiszen az egymáshoz közel álló csomók összeolvadhatnak. Ezek a látványos kinövések bizony nagyon zavaróak lehetnek akkor, amikor az ember a tükörbe néz.

Mi lehet az oka a koleszterin lerakódásnak?

Elnevezése ilyen téren félrevezető lehet, hiszen ennek az ártalmatlan dudornak a kialakulásáért a zsíranyagcsere problémája okolható elsősorban. Abban az esetben, ha xanthelasmát fedezünk fel magunkon, mindenképp célszerű felkeresni egy belgyógyászt, ugyanis olykor pajzsmirigy gondok, szívbetegség, diabétesz vagy bőrbetegség is állhat a háttérben. 

Kiket érinthet ez a probléma?

A xanthelasma sajnálatos módon nem válogat, bárkinél felbukkanhat. Vannak persze egészségügyi befolyásoló tényezők, amik fokozott kockázatot jelenthetnek, úgy mint az elhízás, a cigaretta, a magas vérnyomás, a koleszterin, és a diabétesz. Annak ellenére, hogy több nőt érint ez a probléma, mint férfit,  mind a két nemnél jellemző lehet. 

Mi a teendő, ha koleszterin lerakódást észlelünk magunkon?

Az egyik legfontosabb információ, amivel a xanthelasma esetében tisztába kell lenni, hogy magától nem fog eltűnni! A méretét tekintve akár nagyobb is lehet idővel, de olyan is elfordul, hogy egy idő után már nem nő majd. A szemhéjunk környékén megjelenő  sárgás elszíneződés, komolyabb szemészeti gondot nem fog okozni, ám esztétikailag egész biztos zavaró lesz majd. Dr. Szabó Antal azt magyarázza, hogy viszonylag könnyen, helyi érzéstelenítés mellett, gond nélkül ki lehet vágni a csomócskákat egy szemész szakorvossal történt konzultáció után, ám ezzel csak az esztétikai részét oldottuk meg a problémának. Mindig utána kell járni annak, mi húzódhat a megjelenésük hátterében, erre pedig csak egy belgyógyászati vizsgálat adhat választ. Abban az esetben, ha ezt elmulasztja valaki, minden bizonnyal újra és újra ki fog újulni a xanthelasma.

Xanthelasma, sárgás csomók, koleszterin lerakódás

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

Gyakori kérdés szokott lenni, hogy tehetünk-e valamit annak érdekében, hogy megússzuk a xanthelasma kialakulását. Érdemes odafigyelni arra, hogy a koleszterin fogyasztásunk legyen mérsékelt. Kerüljük az olyan túlságosan zsíros ételeket, mint például a vörös húsok, valamint kevesebb cukros ételt és italt fogyasszunk, beleértve az alkoholt is. Részesítsük előnyben az egészségesebb, rostosabb élelmiszereket és mindig kerüljön az asztalra zöldség és gyümölcs is! A táplálkozáson túl természetesen az is fontos még, hogy rendszeresen sportoljunk, hiszen a napi mozgás elengedhetetlen az egészséges életmódhoz!

 

 

Felhasznált szakirodalom:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12360073/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24781043/