Dr. Szabó Antal

Szemész szakorvos, egyetemi adjunktus

Szürkehályog és műlencse műtétek; vitrectomia; makula degeneráció, diabéteszes retinopátia és retina betegségek kezelése.

Hétfő: 8:30-17:00
Kedd: 8:30-17:00
Szerda: 8:30-17:00
Csütörtök: 8:30-17:00
Péntek: 8:30-16:00

A 10 eset, amiért megéri mindig műkönnyet tartani magunknál

A női táskák tartalma sok férfi számára jelent még a mai napig is rejtélyt. Legyen szó hátitáskáról, oldaltáskáról, esetleg retikülről, egész biztos lenne bennük egyezés néhány holmi tekintetében. Nem is kell ezen annyira csodálkozni, hiszen az ajakír, a kistükör, a kézfertőtlenítő, a zsebkendő vagy valamilyen sminktermék bármikor jól jöhet a nap folyamán. Nem csak az ajkunknak lehet azonban szüksége egy kis segítségre, hiszen szemeink is megérdemlik, hogy szükség esetén felfrissítsük őket! Érdemes tehát a táskánkba a műkönnyet is állandó kellékként belerakni!

Manapság már szerencsére többféle műkönnyből választhatunk, ám soha ne találomra emeljünk le egyet a boltok polcairól! A Dr. Szabó Antal azt javasolja, mindig nézzünk utána az adott műkönnynek, sőt célszerű lehet szakemberrel is megbeszélnünk a választásunk, hiszen nem minden műkönny célja ugyanaz. Míg vannak olyan termékek, amik a szem nedvesítéséért felelnek, addig vannak olyanok is, amik a könny olajos rétegének pótlására lettek kifejlesztve. Abban az esetben, ha napjában többször is szükséges lehet a műkönny használatára, figyeljünk, hogy tartósítószer-mentes cseppet válasszunk!

műkönny, szemszárazság, szemvédelem

Összegyűjtöttük a 10 leggyakoribb helyzetet, amikor mindenképp érdemes műkönnyet tartani magunknál:

1. A kontaktlencse okozta kellemetlenségek

Egész napos kontaktlencse hordása közben biztos mindenkinek volt már része égető, szúró érzésben, aminek hatására a lencse hordása már nem volt kényelmes. Amennyiben van a táskánkban műkönny, mindössze pár csepp szükséges belőle, és a kontaktlencse okozta kellemetlen szemszárazság mérsékelhető.

2. Amikor a szemünkbe megy valami

Előfordulhat, hogy apró szennyeződések kerülnek a szemünkbe, melyek zavaró, szúró érzést eredményezhetnek. Szerencsére ez leggyakrabban csupán port, valamilyen apró rovart, esetleg homokot jelent, de egy szabadidős tevékenység alatt igencsak kényelmetlen lehet. Nem kell tiszta vízforrás felkutatásával tölteni az időt, műkönny használatával könnyen és gyorsan orvosolhatjuk a problémát, kimoshatjuk a szennyeződést a szemfelszínről!

3. Sötétben történő vezetés

Egy fárasztó és olykor stresszes munkával töltött nap után nemcsak fizikailag és szellemileg fáradhatunk el, hanem szemeink is nehezen viselhetik az akár 10-12 órás igénybevételt. Főleg akkor, ha a számítógép előtt töltjük a napunk egy jelentős részét. Ilyenkor nem pislogunk annyit, mint általában. A kocsiba történő beszállás előtt célszerű fáradt szemeinket műkönnyel felfrissíteni! Ennek a hidratálásnak köszönhetően élesebben látunk majd, ami elengedhetetlen sötétedés után történő vezetés során.

4.  Hormonális gondok esetében

Mind a terhesség, mind pedig a klimax alatt gyakran lépnek fel hormonális változások, melyek sok problémáért lehetnek felelősek, többek között a könnyhiányért is. A műkönnyek szerencsére olyan készítmények, melyeket a várandós hölgyek is alkalmazhatnak, ugyanis semmilyen negatív mellékhatása nincs a babára nézve.

5. Sminkelés, sminkeltávolítás során

A reggeli indulás előtti kapkodás egész biztos sok nő számára ismerős. Az utolsó percben elkészített smink során óhatatlanul előfordul az, hogy egy kis szemfesték, szempillaspirál vagy szemhéjpúder kerül a szembe. Műkönnyel ez gyorsan eltávolítható!

Nap végén történő sminkeltávolítás során szintén megeshet az, hogy a szemünkbe kerül egy kis szennyeződés. Egész biztos mindenkivel előfordult már, hogy nem sikerült teljesen lemosni a szemfestéket, és másnapra a szemünk sarkába egy csúnya fekete pontban állt össze a festék. Műkönnyel ez is könnyen orvosolható! Amennyiben igazán alaposak akarunk lenni, a vízzel történő mosás helyett már egyből a smink lemosása után célszerű lehet a cseppek használata, mellyel a szemfelszínt egyszerűen letisztíthatjuk. 

6. Diéta 

Egy-egy diéta során sokszor történik meg az, hogy nem jut elegendő A-vitamin a szervezetünkbe, aminek hiányában sérül a könnyfilm minősége, ez pedig felelős lehet a szemszárazságért. Használjunk ilyenkor is műkönnyet a kellemetlenség elkerülése érdekében!

7. Gyógyszerek szedése

Vannak olyan gyógyszerek, melyeknek a mellékhatásai között szerepelhet a szemszárazság is. Abban az esetben, ha a tájékoztatójában ezt olvassuk és valóban érzékeljük ezt a mellékhatást magunkon, mindenképp érdemes műkönnyet vásárolni!

8. Rendszeres számítógép használata

Manapság nem ritka, hogy akár napi 12 órákat is monitor előtt töltünk. Akik számítógépen dolgoznak munkaidejükben érezhetik, hogy szemeik nap végére elfáradnak. Az is egyre gyakoribb eset, hogy szabadidőnk jelentős részét is telefonunk vagy laptopunk előtt töltjük, social media oldalakat böngészünk, sorozatot nézünk stb. Érthető, ha ez szemeinket megviseli, hiszen ilyenkor kevesebbet pislogunk, ami pedig a szemszárazság egyik fő okozója. A műkönny itt is gyors segítséget jelent majd.

9. Néhány sport után

Az úszás egy olyan sport, ami után nagyon is igényelheti a szem a felfrissülést. Az uszodák klóros vize nem csak az úszás, de egy sima fürdőzés alatt is könnyen a szemünkbe mehet. Nem számítanak kivételnek a természetes vizek sem, így a nyári vakációra összekészített strandtáskában érdemes beszerezni egy műkönnyet a törölköző, a naptej, és a napszemüveg mellé!

10.  Szórakozás közben

Amikor a party táskánk pakolásáról van szó, egész biztos mindenkinek vannak olyan állandó kellékei, amik mindig belekerülnek. A bulikban jellemzőek a villogó fények és a füst is, amik a szemeink fáradságát és kipirosodottságát okozzák, így érdemes a műkönnynek is helyet találni vagy a kistáskánkban, vagy az egyik zsebünkben! Kontaktlencséseknek kifejezetten ajánlott figyelni, ugyanis egy hosszúra nyúlt buli után a száraz szemekről jóval nehezebb eltávolítani a kontaktlencsét lefekvés előtt, így mindenképp érdemes megelőzni ezt a problémát.

Annak ellenére, hogy 10 gyakori esetről volt szó, ami alapján ajánlott a műkönny használata, jöjjön még plusz egy!

+1 Látásjavító műtétek után

Egyre többen választják már a különböző látásjavító műtéteket (szürkehályog, lézeres operáció, műlencse beültetése), melyek után a szakemberek is ajánlják a műkönny használatát. A cseppek segíthetik a gyors regenerálódást a műtéteket követően: a felírt szteroidos cseppek gyakran szárítják a szemeket, a műkönnyek azonban segíthetnek nedvesen tartani őket. Így a gyógyulási folyamat során megelőzhető a szemszárazság okozta égő, szúró érzés. A megfelelő műkönny kiválasztásához mindenképp érdemes segítséget kérni szakembertől, hogy az egyéni igényeinknek legmegfelelőbb terméket válasszuk!

 

 

 

Felhasznált szakirodalom:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29303149/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25686388/