Dr. Szabó Antal

Szemész szakorvos, egyetemi adjunktus

Szürkehályog és műlencse műtétek; vitrectomia; makula degeneráció, diabéteszes retinopátia és retina betegségek kezelése.

Hétfő: 8:30-17:00
Kedd: 8:30-17:00
Szerda: 8:30-17:00
Csütörtök: 8:30-17:00
Péntek: 8:30-16:00

Segít a macula degeneráció problémán a szürkehályog műtét?

A retina komoly betegsége a macula degeneráció, vagyis a szemfenéki meszesedés. Magyarországon a vakság okaként a glaukóma, a diabetes és myopia után negyedik a macula degeneráció. A szemészeti probléma általában az idősebb korosztályt érinti, 50 éves kor felett alakul ki, de léteznek olyan formái is a betegségnek, ami fiatalabbaknál is megjelenik.

Macula degeneráció | Szürkehályog műtét, műlencse műtét

A szem része a retina, ennek segítségével fogjuk fel a fényimpulzusokat. A retina a központi területe a kb 6mm átmérőjű macula, mait főleg olvasáskor, és egyéb olyan esetekben használunk, amikor közeli látásra kényszerítjük a szemünket.  Ezen a részen sűrűbben találhatóak olyan sejtek, amelyek az aprólékos, kontrasztos látáshoz kellenek. A macula degeneráció ennek a területnek a betegsége. Az első tünetek általában az olvasási képesség romlásával jelentkeznek, később a távoli látást is befolyásolja, a probléma teljes kifejlődése után a látóter közepe már csak egy nagy homály, a széli részeken -azonban továbbra is éles a látás.

A macula degeneráció kezelése komplikált, összetett probléma. Jelenleg csak a betegek egy része kezelhető sikeresen. A hatékony terápiához, a látásromlás megállításához fontos a korai felismerés.

A macula degeneráció a szürkehályogtól teljesen független probléma, hisz a szürkehályog a szemlencsén alakul ki. Akinek volt már szürkehályog műtéte, annak is lehet később macula degenerációja. Az is előfordulhat, hogy a macula degeneráció már ismert betegség, ami mellett később a szürkehályog is látásproblémát okoz.

Szerencsére a szürkehályog műtét elvégezhető, attól függetlenül, hogy macula degeneráció probléma is fennáll. Első körben fontos beazonosítani, hogy a látásromlást melyik betegség okozza inkább. A szürkehályog műtétet akkor érdemes elvégeztetni, ha van rá esély, hogy ezáltal látásjavulás érhető el.

 

Forrás:
Lukács R, Resch M, Kiss H, Bartha Á, Borbándy Á, Szabó A, Papp A, Németh J.: Szürkehályogműtét időskori macula degeneratió miatt intrvitreális ranubizumab injkecióval kezelt betegeken, Szemészet 150:(1) pp. 19-23. (2013)