Dr. Szabó Antal

Szemész szakorvos, egyetemi adjunktus

Szürkehályog és műlencse műtétek; vitrectomia; makula degeneráció, diabéteszes retinopátia és retina betegségek kezelése.

Hétfő: 8:30-17:00
Kedd: 8:30-17:00
Szerda: 8:30-17:00
Csütörtök: 8:30-17:00
Péntek: 8:30-16:00

Aggódjunk, ha úszkáló foltok jelentkeznek a szemben?

Az eget, felhőket kémlelve, vagy épp a fehér havat vizsgálva valószínűleg mindenkivel megesett már, hogy egészen kicsi foltok úsztak be a látóterébe. Ön is tapasztalt már ilyet? Ezeket a foltocskákat hívják úszkáló homálynak. Miért jelenhetnek meg?

Először a kicsi úszkáló formák észlelése során sokan arra gondolnak, hogy valami a szemükbe ment. Abban az esetben, ha ez a jelenség sem a szem megmosásával, sem sűrű pislogással, de még műkönnyes öblítéssel sem szűnik meg, egyből a legrosszabbra gondolhatunk. Különösen az lehet az ijesztő, amikor a kicsi alakzatok a szem mozgásával együtt mozognak. 

üvegtesti homály, úszkáló homály, fekete foltok

Lebegő rovarok a szem körül?

Leginkább a szemhez egészen közel repülő apró rovarokhoz lehet hasonítani a látótérben megjelenő fekete foltocskákat. A „repülő legyek” valójában az üvegtesti homály kialakulására utalhatnak és a legtöbb esetben az idősödő generációt érintik. Annak ellenére azonban, hogy a 40-70 évesek között fordul elő leggyakrabban, a fiatalabb korosztály is tapasztalhatja a tüneteket.

Dr. Szabó Antal szemész szakorvos magyarázza el most nekünk azt, miről is van szó pontosan: “Az üvegtest egy kocsonyás, átlátszó anyag, ami a szem középső részét tölti ki. Ez a kor előrehaladtával elhígul, de az itt található kollagén rostok állaga változatlan marad. Ezek parányi szálai összekapcsolódnak és úszkálni „indulnak”. A retinára árnyékot vetve kicsi foltok jönnek létre, ezeket szokták üvegtesti homálynak nevezni. Fehér felületre nézve, vagy az eget kémlelve a látóterünkben jobban észre lehet venni az úszkáló alakzatokat. Nem csak az öregedés lehet azonban az okozója, hiszen különböző szemészeti gyulladások, fertőzések és apróbb sérülések a szemben is magyarázatot jelenthetnek a megjelenésükre. Kockázati tényező lehet az üvegtesti homály kialakulására az, ha valaki diabétesszel küzd, ha rövidlátó, vagy ha szürkehályog műtétje volt. A szürkehályog probléma jelenlétekor jellemzően a műtétig nem lehet észrevenni az úszkáló foltocskákat, ám az operáció után már egyből észlelik a páciensek.”

Kell-e aggódni, ha úszkáló foltok jelentkeznek a szemben?

Annak ellenére, hogy kellemetlen lehet a megjelenésük, mégsem kell aggódni, hiszen az üvegtesti homály mindössze megfigyelést igényel, gyógykezelést nem. Természetes, hogy kezdetben idegesíti az embert a jelenség, ám amennyiben tisztában vagyunk azzal, hogy nem kóros és veszélyes dologról van szó, hozzá tudjuk magunkat szoktatni, és egy idő után az agyunk hatékonyan kiszűri a látás során. Hasonlóan kell elképzelni, mint amikor először kell szemüveget használni. Kezdetben zavaró lehet, ám egy idő után már tudomást sem vesz az ember a szeme előtt lévő eszközről.