Dr. Szabó Antal

Szemész szakorvos, egyetemi adjunktus

Szürkehályog és műlencse műtétek; vitrectomia; makula degeneráció, diabéteszes retinopátia és retina betegségek kezelése.

Hétfő: 8:30-17:00
Kedd: 8:30-17:00
Szerda: 8:30-17:00
Csütörtök: 8:30-17:00
Péntek: 8:30-16:00

Melyek a leggyakrabban jelentkező téli szemészeti problémák?

Mindenkinek megvan a kedvenc évszaka. Egész biztos, hogy sokak favoritja a tél, de természetesen akadnak olyanok is, akik nem rajonganak annyira a hideg, fagyos hónapokért. Tartozzunk bármelyik táborba is, a tél minden évben megérkezik, így érdemes testileg is felkészülni erre a zimankós három hónapra. Sokan nem tudják, de a szemeinknek is szüksége van arra, hogy kicsit „megedzük” őket még a tél beköszönte előtt. Dr. Szabó Antal szemész szakorvosnak köszönhetően most összegyűjtöttük azokat a visszatérő szemészeti problémákat, amikre mindenkinek célszerű odafigyelnie. Amennyiben megfogadjuk a lent leírt tanácsokat, arra is lesz esély, hogy egy kicsit másképp látjuk majd ezentúl ezt a hideg évszakot!

 

Elegendő folyadék és műkönny használata a szemszárazság ellen

A többi évszakkal ellentétben télen jellemzően szárazabb a kinti levegő, de a fűtésnek köszönhetően a beltéri, meleg terekben is kisebb a páratartalom. Ilyenkor jön jól az, ha egy kicsit jobban törődünk szemeinkkel, hiszen ezáltal megúszhatjuk a szemszárazság kialakulását. A téli sportok; szemegészség; könnyezés, szem napégés, szemszárazságrendszeres és elegendő folyadékbevitel mellett figyeljünk arra, hogy olyan ételeket fogyasszunk, melyekben bőségesen van omega-3 olaj! Ez leginkább a halakban és a diófélékben található meg. Érdemes napi szinten párszor tartósítószer-mentes műkönnyet is használni. Ezen felül arra is figyeljünk, hogy optimális legyen otthon és persze a munkahelyen is a helyiségek páratartalma.

Könnyen előfordulhat, hogy a fagyos levegő és jeges szél irritálhatja a szemünket, valamint a szemkörnyéket. A műkönny mellett még kifejezetten erre a célra kifejlesztett szemkörnyéki krémekkel, hidratálókkal tudunk védekezni az ilyen kellemetlenségek ellen.

Erős fény okozta fényérzékenység ellen télen is napszemüveg!

Hiába hideg évszak a tél, azért bőven akadnak olyan napok, amikor kisüt a nap, éppen ezért ilyen téren is figyelni kell a szemek védelmére. Az olyan helyeken, ahol jéggel, esetleg hóval van fedve a talaj, sokkal nagyobb lehet a visszavert fény és UV-sugárzás veszélye. A fényérzékenység sokaknak okoz tehát télen is problémát. Ilyenkor jóval többször pislogunk, hunyorgunk, és irritáló érzést tapasztalhatunk a szemünkben. A megoldás egyszerű, mégis nagyszerű, hiszen egy jól polarizált, és megfelelő UV-szűrős napszemüveggel orvosolni lehet a kellemetlenséget. Akik szeretik a különböző téli sportokat, kimondottan fontos figyelmet fordítaniuk szemük védelmére!

Hideg okozta fokozott könnytermelés

A hideg időjárás egyik tipikus zavaró tünete lehet még a túlzott könnytermelés. A fagyos levegő és a hűvös szél hatására a szem automatikus reakciója lesz az, hogy könnyezni kezd, hiszen így tudja csak megőrizni az optimális hidratáltságát. Abban az esetben, ha ez fokozódik, és már túl sokat könnyezik a szemünk a hidegben, akkor érdemes nagyobb keretes napszemüveget hordani amikor a levegőn tartózkodunk. Előfordulhat, hogy a túlzott könnytermelést beltérben is tapasztaljuk magunkon, ilyenkor időszakos allergia is állhat a háttérben, de fennáll annak a veszélye is, hogy valamilyen szemészeti probléma okozhatja az irritációt, ekkor viszont célszerű szakemberhez fordulni. 

Óvjuk meg szemeinket a napégéstől!

Sajnos a nyár mellett télen is megtörténhet az, hogy napégés veszélye fenyegeti a szemeinket. A szaruhártyán bizony komolyabb károsodást is okozhat az a napfény, ami a jégről és a hóról verődik vissza a szemünkbe. Ennek tünetei lehetnek a fényérzékenység, a szemet érintő fájdalom, valamint a gyengébb látás is. Többnyire akkor lehet ezeket a panaszokat tapasztalni, amikor a téli sportoknak, a korcsolyázásnak, a síelésnek, vagy a szánkózásnak hódol az ember, ám a szem védelméről megfeledkezik. Abban az esetben, ha a baj már megtörtént, és szemünk napégést szenvedett, mindenképp forduljunk szemész szakorvoshoz, hiszen csak így lehet kiküszöbölni azt, hogy maradandó károsodást szenvedjenek szemeink, valamint a tüneteket is megfelelően enyhíthessük.

Fontos az, hogy megóvjuk szemünket a nagymértékű UV-sugárzás okozta ártalmaktól, ezért minden esetben, amikor valamilyen téli, kültéri sporttevékenységet folytatunk, használjunk napszemüveget!