Dr. Szabó Antal

Szemész szakorvos, egyetemi adjunktus

Szürkehályog és műlencse műtétek; vitrectomia; makula degeneráció, diabéteszes retinopátia és retina betegségek kezelése.

Hétfő: 8:30-17:00
Kedd: 8:30-17:00
Szerda: 8:30-17:00
Csütörtök: 8:30-17:00
Péntek: 8:30-16:00

Mire kell figyelni a kontaktlencse viselése során azért, hogy szemeink biztonságban legyenek?

 

Akiket a nap folyamán zavar, hogy mindig szemüveget kell viselniük az éleslátás érdekében, érdemes elgondolkodniuk a kontaktlencse használatán. Célszerű azonban néhány dologgal tisztába lenni a kontaktlencse viselését illetően! Általában a lencséket nem szabad egy teljes napig hordani, 8-10 órát javasolják csak a szakemberek. Ezt sajnos sokan hajlamosak figyelmen kívül hagyni. Azért lényeges, hogy ne a lencse viselésével vigyük végig a napjainkat, mert a szemünknek is szüksége van pihenésre és tehermentesítésre! Arra is van példa, hogy valakinek nincs is szemüvege, amivel esetlegesen lehetne helyettesíteni a kontaktlencsét, így muszáj egész nap felhelyezve tartania. Szemünk egészsége szempontjából ez felelőtlen viselkedés, ami hosszútávon akár tartós romlást is eredményezhet a látásban!

Kontaktlencse, kontaktlencse viselés, kontaktlencse veszélyei

Dr. Szabó Antal szemész szakorvos azt mondja, hogy rendelésén sajnos sokszor találkozik olyan szemgyulladással, amit az okoz, hogy nem tartották be a kontaktlencsével kapcsolatos higiéniai előírásokat. A legtöbb esetben az jellemző, hogy a páciensek nem figyelnek a megfelelő tisztításra, vagy túl sokáig viselik a lencséket.

„Gyakori probléma az is, hogy úgy fekszenek le az emberek, hogy a kontaktlencsét nem veszik ki a szemükből, ami igen nagy gondot is okozhat akkor, ha a lencse nem rendelkezik oxigénáteresztő tulajdonsággal. Az ilyen könnyelmű és meggondolatlan viselkedés bizony könnyen kiválthat szaruhártya-gyulladást, de rosszabb esetben akár súlyos látáskárosodás is lehet a következménye. A fent leírt problémák általában a fiatalabbaknál jellemzők, de természetesen bármelyik korosztályban előfordulhatnak. A szakember szerint az sem ritka, hogy az emberek már rögtön, tapasztalat nélkül online rendelnek próbalencsét, és nem konzultálnak szemésszel arról, mire kell feltétlen figyelni egy ilyen eszköz esetében” – meséli Dr. Szabó Antal.

Nézzük most meg néhány pontban, hogy mik lehetnek a következményei annak, ha nem megfelelően használja valaki a kontaktlencsét:

 • Szemszárazság: Kevesen tudják, de a lencse viselése közben nem pislogunk annyit, amennyit kellene. Az elegendő pislogás azonban rendkívül fontos, hiszen nem csak fizikai biztonságot jelent a szemeknek, de a szemfelszín nedvesen tartásáért is felelős. Akár még száraz szem szindróma is kialakulhat rosszabb esetben akkor, ha folyamatosan és nem megfelelően használja valaki a kontaktlencsét. A száraz szem tünete lehet a kellemetlen, viszkető és piros szem, de akár szaruhártya hegesedése is előfordulhat.
 • Szemfertőzések kockázata: A kontaktlencse hordásával nagyobb az esély a különböző szemészeti gondok megjelenésére. Ennek oka többek között az, hogy a lencsét viselők hajlamosabbak többször megérinteni a szemüket napközben. Abban az esetben, ha a lencse sérült, akkor felsértheti a szaruhártyát, ennek következményeképpen pedig kórokozók juthatnak a szemfelszínre. Maradandó látáskárosodás is lehet a vége egy komolyabb szaruhártya-fertőzésnek!
 • Nem megfelelő oxigénellátás: Amennyiben túl sokáig viseljük a kontaktlencsét, könnyen csökkenhet a szaruhártya oxigénellátása. A szemhez egyre kevesebb oxigén fog eljutni, minél tovább van bent a lencse, ez pedig szintén eredményezhet különböző fertőzéseket.
 • Ptózis, másnéven szemhéj megereszkedés: Egyes kutatások azt az eredményt hozták, hogy a kontaktlencse állandó viselése – legyen az lágy vagy kemény – lehet az oka a megereszkedett felső szemhéjnak, vagyis a ptózisnak. Ilyen téren a kemény lencse nagyobb veszélyt jelenthet.

„Manapság már abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy egy kényelmes eszközzel, a kontaktlencsével egyszerűen javítani lehet annak a látásán, aki nem akar szemüveget hordani. A gyártók figyelembe veszik az emberek igényeit, és olyan kényelmes lencsékkel látják el a fogyasztókat, amikben akár aludni is lehet. Ennek ellenére a folyamatos, éjszakai viselést a szakemberek nem ajánlják, hiszen ez nem csak hatalmas terhelést jelent a szemeknek, de több veszélyt is magában hordoz, ahogy azt korábban elemeztük. Hiába hangsúlyozzuk a helyes higiénia szabályok betartását, mégis előfordul olyan, hogy valaki állandó jelleggel csak kontaktlencsét hord, és nem tehermentesíti a szemét szemüveg használatával. Sőt, nincs is otthon szemüvege. Ilyen helyzetekben egy esetleges kötőhártya-gyulladáskor is kénytelen az ember lencsét használni, ha látni szeretne, ez azonban súlyos fertőzésveszélyt vonhat maga után!” – figyelmeztet Dr. Szabó Antal.

Összeszedtünk pár jó tanácsot azzal kapcsolatban mire figyeljenek azok, akik kontaktlencsét hordanak:

 • Kerüljük a lencsében alvást! Legyen bármilyen is a lencse oxigénáteresztő paramétere, folyamatosan kontaktlencsében történő alvás ártalmas lehet a szemnek.
 • Ellenőrizzük folyamatosan a kontaktlencse állapotát! Abban az esetben, ha szakadást vagy karcot fedezünk fel rajta, mindenképpen dobjuk ki, és ne hordjuk többet.
 • Mindig vegyük figyelembe a gyártó cég ajánlásait és csak az utasításban leírt ideig hordjuk a lencséket.
 • Figyeljünk arra is, hogy csak tiszta kézzel nyúljunk a lencséhez ki- és behelyezéskor! Fokozottabban figyelni kell a megfelelő higiéniára azoknak, akiknek hosszú körmük, műkörmük van, hiszen a köröm alatt van a baktériumok melegágya. Arról nem is beszélve, hogy a hosszú körömmel könnyebben meg is lehet sérteni magát a szemet is.
 • A sminkelés során ügyeljünk a sorrendre! Először a kontaktlencse kerüljön be, és utána fessük ki a szemünket. Ezzel elkerülhetjük azt, hogy festék legyen a lencse alatt, és egész nap idegentest érzés zavarja a látásunkat, valamint a szemgyulladást is megelőzhetjük.
 • Tárolás csak az előírásoknak megfelelően! Mindig a lencséhez adott tároló folyadékba tegyük be az eszközt, és semmiképpen se mossuk meg csapvízzel!
 • Ajánlott a műkönny használata, mellyel elkerülhetjük a szemfelszín kiszáradását. Figyeljünk arra, hogy tartósítószer-mentes műkönnyet vásároljunk.
 • Bármilyen szemet érintő betegség esetén mellőzzük a kontaktlencse használatát. Kötőhártya és egyéb gyulladások előfordulhatnak sajnos bárkinél, ilyenkor ne viseljünk kontaktlencsét, hordjunk néhány napig szemüveget!

Összegezve Dr. Szabó Antal azt tanácsolja, hogy mindenki, aki hord, vagy a jövőben hordani szeretne kontaktlencsét, az konzultáljon szakemberrel, és menjen el egy olyan szemészeti vizsgálatra, ahol külön elmondják és megmutatják azt is, hogyan kell használni az eszközt, mire kell majd figyelni. Ne online, a világhálóról vásároljunk első próbálkozásnál, hanem szakemberrel egyeztetve válasszuk ki az első lencséket! Miután megtanultuk használni a kontaktlencsét és már a mindennapi reggeli rutin része annak felhelyezése, akkor is ajánlott körülbelül minden második évben elmenni szemészetre egy kontroll vizsgálatra. Abban az esetben, ha örökre búcsút akarunk mondani a szemüvegünknek, akkor a kontaktlencse mellett érdemes utánaolvasni a látásjavító lézeres műtétnek is. A lézeres szemműtét tartós megoldást kínál, így újra jól láthatunk magunk körül mindent, bármilyen segédeszköz nélkül is!

 

Felhasznált szakirodalom:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/651749/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35734794/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29498987/