Dr. Szabó Antal

Szemész szakorvos, egyetemi adjunktus

Szürkehályog és műlencse műtétek; vitrectomia; makula degeneráció, diabéteszes retinopátia és retina betegségek kezelése.

Hétfő: 8:30-17:00
Kedd: 8:30-17:00
Szerda: 8:30-17:00
Csütörtök: 8:30-17:00
Péntek: 8:30-16:00

A koronavírus és a szem: mire érdemes figyelni járvány idején?

Így, vagy úgy, de közel egy éve az életünk része lett a koronavírus. Éppen ezért a legtöbb embernek már hozzátartozik a mindennapi rutinjához, hogy a maszk ne csak a táskájukba kerüljön bele mindig, hanem használják is azt, vagyis takarja az előírt részt az arcukból. Nem csak ez vált sokak szokásává, de egész biztos, hogy hazaérve senki sem felejti már el alaposan megmosni a kezét sem. Annak ellenére, hogy tudjuk azt is, nem szabad mosatlan kézzel a szemünkhöz nyúlni a nap folyamán, ezt mégis elfelejtjük olyankor. Erre is figyeljünk jobban, hiszen a kötőhártyán át a baktériumok gond nélkül be tudnak jutni a szervezetünkbe!

A szerencsésebbek panasz nélkül esnek át a koronavíruson, ám sokan nem ússzák meg komoly tünetek nélkül. Azok, akik tapasztalták magukon a betegség valamilyen ismertetőjelét, többféle tünetet említenek meg. A torokfájás, a fejfájás, a láz, az ízlelés és a szaglás kiesése, ezek mind-mind általános panaszoknak tekinthetők.

Hogyan tudunk vigyázni a szemeinkre ebben az időszakban?Covid alatt ne érjünk a szemünkhöz

A legfontosabb, hogy mindenképpen figyeljünk arra, napközben ne nyúljunk a szemünkhöz, valamint az is lényeges, hogy kezeinket folyamatosan tartsuk tisztán. Számtalan olyan szituáció adódik napközben, ami könnyezést okozhat, ha zsebkendőt használunk a könny felitatására, akkor feltétlen dobjuk ki miután megtöröltük vele a szemünket. Otthon azt arctörléshez ne használjunk közös törölközőt, mindenkinek legyen sajátja! Nem eget rengető dolgok ezek, de hatásosak a fertőzések megelőzésében.

Kell aggódni amiatt, hogy a szemünkön keresztül fertőződünk meg a koronavírussal?

Pillanatnyilag nem lehet erre egyértelmű választ adni, hiszen semmilyen ténnyel sem lehet alátámasztani azt, hogy a koronavírus szembe kerülve megfertőzi-e az embereket. A szem azonban olyan pontja a testünknek, ahol a vírus esélyt kaphat a bejutásra a nyálkahártyán keresztül. Az biztos, hogyha elkaptuk a Covid fertőzést, akkor annak lehetnek szemészeti tünetei is. Ilyen lehet a szúró, nyilalló érzés a szemben vagy a szemfehérje pirosodása. Dr. Szabó Antal a Covid okozta szemgyulladásra csupán műkönny használatát javasolja, a különböző gyulladáscsökkentő cseppek alkalmazása indokolatlan. A műkönnyet érdemes hűvös, hideg helyen tárolni, hiszen az ilyenkor égető érzéstől szenvedő szemnek így tudunk enyhítést nyújtani. Azoknak, akik folyamatos könnyezést is tapasztalnak a fertőzés következtében, azt javasolja, hogy szemeiket hagyományos papírzsebkendővel törljék meg, majd dobják is ki azt a használat után! Jó hír, hogy a koronavírus okozta szemészeti tünetek szép lassan maguktól is el fognak múlni, ahogy a szervezet leküzdi a betegséget. 

 

Jöjjön néhány szemet érintő hasznos tipp a Covid idejére!

  1. Kerüljük arcunk érintését! Nagyon sokszor érintjük meg napközben az arcunkat, így több esélyt is adunk arra, hogy a baktériumok a szemünkbe kerüljenek.
  2. Cseréljük le egy kis időre a kontaktlencsénket szemüvegre! Minden bizonnyal nem is kell magyarázni, milyen veszélyes lehet a kontaktlencse kivétele és behelyezés akkor, ha nem tudjuk tökéletesen megmosni a kezeinket.
  3. Figyeljünk a szemüvegünk tisztítására is! A szemüveges embereknek nem csak a kezüket szükséges alaposan megmosni hazaérve, de a szemüvegüket is fertőtleníteni kell. Miért? Arról már egész biztos sokan hallottak, hogy a vírus sokáig életképes, és fertőző tud maradni bizonyos felületeken, így a szemüvegen is.
  4. Száraz szemre műkönnyet használjunk! Annak, aki hajlamos napközben többször is megdörgölni a szemeit, érdemes beszerezni műkönnyet, hiszen segítségével nem fog többször is késztetést érezni arra, hogy szemeihez nyúljon!

Forrás: https://www.ophthalmologytimes.com/view/study-sore-eyes-a-common-symptom-in-covid-19-patients