Van-e valamilyen negatív hatása a rossz látásnak a sportoló teljesítményére?

Napjainkban igazán szerencsés helyzetben vagyunk a sportok tekintetében. Kedvünktől függően rengeteg szabadidős tevekénységből, sportból tudjuk kiválasztani azt, ami leginkább testhezálló a számunkra! Legyen szó azonban futásról, aerobikról, biciklizésről, lovaglásról, táncról esetleg teniszről, gyakori problémának tekinthető, hogy az intenzív mozgás közben félrecsúszik a szemüvegünk, a kontaktlencsénk elmozdul, esetleg ki is esik. Annak, aki rossz látása miatt ezekre az eszközökre van utalva, mind a három verzió bosszantó lehet. Önnel is előfordult már ilyen kellemetlen helyzet sportolás közben? Szeretne megoldást találni a problémára? Szeretne szabadon mozogni? Ha a válasz igen, akkor a legjobb helyen jár. Olyan sportolókról olvashat, akik már megszabadultak a „pápaszemüktől”, most elmondják, hogyan sikerült ez nekik.

Sportolhatunk szemüvegben úgy, hogy az nem fog bennünket zavarni?

Sokakat kimondottan zavar, hogy mozgás közben nem kényelmes a kontaktlencse és a szemüveg használata. A sportolás során jelentkező izzadáság cseppek a szembe kerülve arra késztetik az embert, hogy szeméhez nyúljon, megdörgölje azt. Ilyenkor a kontaktlencse könnyen elmozdulhat, aminek az lesz az eredménye, hogy nem csak a látásunk lesz gyengébb, de a teljesítőképességünkre is negatív hatással lehet. Dr. Szabó Antal is gyakran találkozik az említett panaszokkal. Látásjavító szemműtétekkel foglalkozó kollégáival együtt végzett, – nem reprezentatív kutatásaiból – arra a megállapításra jutottak, hogy azok a férfiak, akik a lézeres beavatkozás mellett döntöttek, azért választották ezt a módszert, mert a mozgás során mindig félrecsúszott a szemüvegük, vagy ha a helyén maradt, akkor folyamatosan párásodott.

Sport | Lézeres szemműtét |Dr. Szabó Antal

Remek példa a szemüveg és a sportolás dilemmájára Boronkay Péter. A háromszoros Európa-bajnok, és kétszeres világbajnok paratriatlonista is sokat szenvedett mind az edzésein, mind pedig a versenyek során azért, mert a +4 és +5-ös dioptriás szemüvege hiányában látása rendkívül korlátozott volt és szemüveg nélkül nehezen tudott megfelelően teljesíteni a versenyeken. Éppen ezek miatt döntött a lézeres szemműtét mellett, hiszen kontaktlencsével sem volt jobb a helyzet. Úszás közben a kontaktlencse egyáltalán nem volt praktikus, a behelyezése pedig külön nehézséget jelentett, mivel mindent egy kézzel kellett megoldania.

Másik szemléltető példa a sportolás és a szemüveg összeférhetetlenségére Molnár Dávid. Egy balettművésznek mindig jó kondícióban kell lenni. Sportolás és munka közben az elmúlt években ő is sokat bajlódott a kontaktlencséjével. Volt például olyan eset, hogy a Magyar Állami Operaház előadásai közben csúszott félre, vagy épp esett ki a lencséje, és úgy kellett végigcsinálnia a szereplését, hogy konkrétan alig látott valamit. Élete egyik legjobb döntésének tekinti azt, hogy a lézeres szemműtét mellett döntött, aminek köszönhetően újra „élesen látja a világot” maga körül!

Az egyik legyakoribb kérdés, hogy a látásjavító beavatkozás után mikor lehet újra sportolni

Kádár-Papp Nóri nem csak a szabadidejében mozog szívesen, de ezt választotta hivatásának is. A Gyerünk anyukám! mozgalom alapítója gyermekkorától kezdve mindig mozgott: szertornázott versenyszerűen, valamint emellett táncolt, kajakozott, és teniszezett is. Most, három gyermek szülőjeként abban próbál segíteni a többi anyukának, hogy napi szinten, a hétköznapokba is be tudják illeszteni a mozgást a házimunka és a hivatásuk közé.

Nóri hosszú ideig, közel 9 évig kontaktlencsét hordott, hiszen az intenzív sportolás miatt nem viselhetett szemüveget. Ez az eszköz viszont nagyon zavarta, sőt akadályozta is őt abban, hogy komfortosan érezze magát mozgás közben. Azért is volt számára kedvező választás a lézeres látásjavítás, mert nem jár fájdalommal és a beavatkozást követően már a második napon végezhetett néhány mozgásformát, úgy mit biciklizést vagy kocogást. Nóri úgy emlékszik vissza a műtét utáni órákra, hogy pusztán annyit vett észre magán, jobban könnyeztek a szemei, nagyjából annyira, mint mikor az ember sok hagymát aprít össze, ám ez viszonylag hamar el is múlt. Ezen kívül azt tapasztalta, hogy nagyjából két hétig bizonytalanabb volt a látása, mielőtt beállt a végleges eredmény, ami tökéletesen éles képet biztosított, mindenféle segédeszköz nélkül. Komoly rövidlátása volt, hiszen -9; – 11 dioptriásak voltak a szemei. Ez volt az oka, hogy számára kicsit lassabb volt az éleslátás beállása a műtét után. Miután ezen az időszakon túl volt, attól fogva az egész élete megváltozott, természetesen pozitív irányba, hiszen minden sportot korlátok nélkül űzhet azóta is.

Dr. Szabó Antal mindenkinek ajánlja a látásjavító beavatkozásokat, akiknek sportban vagy bármilyen más tevékenységben gondot okoz a szemüveg, kontaktlencse. A Budai Szemészeti Központ – ahol a műtéteket végzik – olyan korszerű eszközökkel van felszerelve, melyekkel a lézeres szemműtét abszolút fájdalommentesen zajlik, és nem is tart tovább tíz percnél. Sportolók számára is meggyőző érv lehet a műtét mellett, hogy a beavatkozást követő második napon enyhébb intenzitású mozgásformák már végezhetők, ahogy fentebb is olvasni lehetett ilyen például a kerékpározás, és a kocogás. A komolyabb megterhelést igénylő sportok esetében azonban szükséges egy kis időt várni, így az aerobikot és súlyok emelését el kell kerülni körülbelül egy hétig, míg a vízben végeztt sportokat, és a küzdősportokat egy hónapig kell majd szüneteltetni.

Ha fontolgatja a látásjavító kezelést nézze meg ezt az összehasonlítást lézeres szemműtét árakról.