Dr. Szabó Antal

Szemész szakorvos, egyetemi adjunktus

Szürkehályog és műlencse műtétek; vitrectomia; makula degeneráció, diabéteszes retinopátia és retina betegségek kezelése.

Hétfő: 8:30-17:00
Kedd: 8:30-17:00
Szerda: 8:30-17:00
Csütörtök: 8:30-17:00
Péntek: 8:30-16:00

Kiknek ajánlják a lézeres szemműtétet?

Egy szemet érintő műtét nagy dolog, éppen ezért érthető az, ha a beavatkozást megelőzően egy sor kérdésünk van ezzel kapcsolatban. Most csináltassuk meg, vagy később? Alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a műtétre? Biztosak lehetünk-e abban, hogy utána a látásunk tényleg tökéletes lesz? Most egy csokorba szedtük ezekre a kérdésekre a válaszokat. Az is kiderül, mire kell feltétlen odafigyelni a különböző életkorokban akkor, ha lézeres műtéttel szeretnénk javítani a látásunkat. 

Az egyik legfontosabb információ, hogy ez a szemet érintő beavatkozás gyorsan, alig 10 perc alatt lezajlik, és nem jár fájdalommal. A műtétet megelőzően azonban célszerű néhány dologgal tisztában lenni.

Egy bizonyos kor alatt nem végezhető el a műtét!

A határ itt a 18 éves kor, látásjavító műtét jogilag nem végezhető ezen életkor előtt. Aki már egész fiatalon vágyik arra, hogy lézeres eljárással korrigálják a látását, annak várnia kell a nagykorúságának betöltéséig. A Dr. Szabó Antal  elmondta, hogy hiába tölti be valaki a 18-at, utána is meg kell felelnie bizonyos feltételeknek ahhoz, hogy a beavatkozást elvégezzék. Az egyik legfontosabb elvárás, hogy a műtétet megelőző évben a dioptria már ne változzon, hiszen ennek hiányában előfordulhat, hogy a lézeres műtét után is romlani fog a látás, és újra szemüveget kell majd viselni. 

Melyek a tökéletesen korrigálható dioptriák?

A lézeres szemműtétnek köszönhetően 18. életévtől egészen a 60 éves korosztályig bárki újra élesen láthatja a világot az operációnak hála, ha megfelel a feltételeknek. A látáskorrekció a -12,00 és -0,75 (rövidlátó), valamint a +6,00 és +0,75 közötti (távollátó) dioptriát tudja javítani. Cilinderes, tórikus dioptria (astigmia) esetén -6,00 és +6,00 közötti érték korrigálható excimer lézerrel. Nem befolyásolja azonban a dioptria számottevően a műtét időtartamát, így 10 percnél nem fog tovább tartani, és fájdalommal sem fog járni.

Búcsút lehet inteni az olvasáshoz használt szemüvegnek is

Van egy bizonyos életkor, amikor mindenkinek kelleni fog szemüveg vagy csak az olvasáshoz, vagy az olvasáshoz és a távollátáshoz egyaránt. Ez a presbyopiának nevezett jelenség nagyjából 40-45 évesen érzélkehető először. Az ilyen helyzetekben már nem biztos, hogy egy lézeres beavatkozás lesz a legjobb megoldás! Annak érdekében, hogy a végeredmény igazán tartós legyen, ilyenkor inkább a szemlencse műtétet szokták javasolni. 

Lézeres szemműtét feltételei | Szürkehályog műtét, műlencse műtét

Az olvasás során érzékelhető gyengülő éleslátásnak a korral járó szemromlás az oka. Dr. Szabó Antal most elmeséli, mi is a különbség a lézeres szemműtét és a szemlencse műtét között: “Míg a lézeres beavatkozásnál csak a szem felszínén dolgoznak, addig szemlencse műtétnél már szem belsőbb rétegébe kell „menni”, hiszen maga a lencse és az azt mozgató izmok már itt helyezkednek el. Amikor közel lévő dolgokra koncentrálunk akkor domborúvá, amikor távolra fókuszálunk akkor pedig lapossá válik a szemlencse. Ahogy öregszik az ember, ez a fajta mozgás már fokozottan nehézkesebben fog menni, így a közelre történő látás általában mindenkinél romlani fog. Még akkor is, ha valakinek addig sohasem volt szüksége szemüvegre. Abban az esetben, ha kiegyezünk azzal, hogy az olvasáshoz használunk szemüveget és csak távolra szabadulunk meg a pápaszemtől, akkor érdemes a lézeres szemműtét mellett dönteni. Akit főleg szabadidős és sporttevekénység, vagy épp autó vezetése közben zavar a szemüveg, annak ez is kielégítő megoldás lehet. Amennyiben valaki teljesen meg akar szabadulni a szemüvegétől, akkor is jó választás lehet a lézeres operáció, ám csak azzal a kikötéssel, ha nincs nagy dioptria eltérés a közeli és a távoli szemüveglencsében. A szakember azt mondja, hogy ilyenkor a Presbymax kezelés is jó választás lehet. Ebben az esetben a beavatkozás alatt a két szemet eltérően kezelik lézerrel. A nem domináns szemet a közeli és monitor távolságra, a domináns szemet pedig távollátásra állítják be. Az agy jó esetben össze fogja hangolni a különbözően látó szemek munkáját, így minden távolságra élesen fognak látni a páciensek az operáció után. Nem kell félni, ez a műtét sem fog több időt igénybe venni, mint egy sima lézeres operáció, vagyis körülbelül 10 perc után már túl is vagyunk az egészen, szintén fájdalommentesen. A beavatkozást megelőzően 3 nap kontaktlencse próbával szokták szimulálni azt, hogy hogyan fog valaki látni a műtétet követően. Ha a páciens agya nem tudja kezelni és megszokni ezt a megosztott látásélességet, akkor nem kerülhet sor lézeres olvasószemüveg kezelésre. Számukra a teljes szemüveg mentességet a többfókuszú műlencse beültetése biztosíthatja.”

Mikor nem ajánlják már a lézeres szemműtétet?

Egy bizonyos kor után már a szürkehályog tehető felelőssé a látást érintő problémákért, éppen ezért 60 éves kor felett nem javasolják a lézeres operációt. Szürkehályog esetében sajnos a szemüveg sem jelenthet megoldást a látás korrigálására. 60 felett hiába nincs még szürkehályogja az embernek, nagy a kockázat a megjelenésének, így csak szemlencse műtéttel lehetséges a látáskorrekció.

Ha érdekli valamelyik eljárás, töltse ki alkalmassági tesztünket!