Dr. Szabó Antal

Szemész szakorvos, egyetemi adjunktus

Szürkehályog és műlencse műtétek; vitrectomia; makula degeneráció, diabéteszes retinopátia és retina betegségek kezelése.

Hétfő: 8:30-17:00
Kedd: 8:30-17:00
Szerda: 8:30-17:00
Csütörtök: 8:30-17:00
Péntek: 8:30-16:00

Mindig legyünk tudatosak a szemeink védelmét illetően! 

Talán első olvasatra kicsit hihetetlennek fog hangzani, de majdnem a szemsérülések fele történik valamilyen sport vagy szabadban történő mozgásforma közben. Egy tengerentúli tanulmány azt az eredményt hozta, ha az emberek külön figyelmet fordítanának szemeik védelmére mozgás közben is, akkor az ilyen jellegű balesetekre jóval kevesebb lenne az esély. Szerte a világon elindult hát egy kezdeményezés a szemész oldalak között, hogy a tudatos szemvédelem fontosságára felhívják az emberek figyelmét. Tavasszal, áprilisban fokozottabban próbálják a sport és a mozgás szerelmeseit figyelmeztetni, mennyire fontos minden sportág esetében a szem védelme.

Melyik a legkockázatosabb sport ilyen szempontból?

Ahogy azt már fentebb érintettük, minden sport rejt magában veszélyt a szemet érintően, de a különböző labdajátékok fokozott figyelmet igényelnek! Miért sorolandó ide a tenisz, a kosárlabda, a kézilabda, vagy a foci? Egy rosszul irányított labda bizony akkora sebességgel ütközhet nekünk, hogy könnyen okozhat jelentősebb sérülést is. Gondoljunk például egy teniszlabdára, melyet, ha igazán jól ütnek meg, akár meghaladhatja a 200 km/h repülési sebességet is! Nem csak a labda jelenthet veszélyt, az ellenfél vagy egy csaptatásunk is bármikor a szemünkbe kaphat. 

Az életmentő bukósisak: Még a biciklizés során is érdemes bukósisakot viselni, melyet célszerű egy jól megválasztott UV szűrős, törésálló szemüveggel is kombinálni. Egy kerékpárút alatt több balesttől is meg tudjuk így óvni szemeinket, hiszen nagyobb forgalomban bármikor felpattanhat egy apró kavics a szemünkhöz egy másik járműtől, de erdős utakon például fennáll annak a veszélye, hogy egy faág megsérti a szemünket vagy vagy a szemkörnyéki bőrt.

Cseréljük le a régi, sérült védőszemüvegünket: Egy ilyen szemüveg se örök életű, egy idő után besárgulhat, és meg is kophat, ez pedig azt jelzi, hogy már nem nyújt hatékony védelmet.

Láthatjuk, hogy több komolyabb probléma is történhet a szemmel a mozgás során. Az enyhébbnek számító szaruhártya hámsérülés, vagy a már komolyabb, akár a látást veszélybe sodró szemgolyó károsodás, legrosszabb esetben pedig az ideghártya leválása is előfordulhat egy sportbaleset során! Különösen veszélyeztettek ilyen téren a gyermekek, hiszen a szerencsétlenségek csaknem 33%-a velük történik meg.

sport, szemvédelem, védőszemüveg

Mit lehet tenni, ha mindenáron el akarjuk kerülni a sportolás közben történő baleseteket?

A kulcsszó a megelőzés! Mindig hordjunk speciális szemvédőt! Egy hagyományos napszemüveg nem lesz elegendő, hiszen a mozgás során könnyen leeshet, vagy rosszabb esetben megsérülhet, aminek következményeképp az egészen kicsi darabok a szembe juthatnak. Egy jó védőszemüveg azonban ellenáll a különböző erőhatásoknak, így célszerű polikarbonát lencséből készült típust beszerezni. Vannak olyan sportok, amelyek esetén inkább a kontaktlencse hordását javasolják szemüveg helyett, ám olyanok is akadnak, amikor semmiképp sem ajánlják a lencse viselését. Vízben történő sportolás alatt például a lencsék könnyen elmozdulhatnak, kieshetnek, valamint a klóros víz a szembe kerülve árthat a lencséknek.

Dr. Szabó Antal, szemész szakorvos szerint azonban az igazi és valódi megoldást a lézeres szemműtét fogja megadni. Egy ilyen operációt követően csupán pár napig – nagyobb energiabefektetést igénylő sportok esetén pár hétig – kell mellőzni kedvenc sportágát. Legyen szó profi sportolókról, vagy amatőr sportkedvelőkről, mindenkinek a legjobb és leggyorsabb megoldást, ez a módszer fogja kínálni.