Dr. Szabó Antal

Szemész szakorvos, egyetemi adjunktus

Szürkehályog és műlencse műtétek; vitrectomia; makula degeneráció, diabéteszes retinopátia és retina betegségek kezelése.

Hétfő: 8:30-17:00
Kedd: 8:30-17:00
Szerda: 8:30-17:00
Csütörtök: 8:30-17:00
Péntek: 8:30-16:00

Amiket feltétlen tudnia kell a szürkehályog műtétről

Hiába a gyógyszeripar rohamos fejlődése, még mindig vannak olyan betegségek, melyek csak műtéti úton hozhatóak helyre. A szürkehályog is ebbe a csoportba sorolható. A műtét során egy különleges műlencsét ültetnek be az eltávolított szürke szemlencse helyett. Annak ellenére, hogy első olvasatra bonyolult és fájdalmas dolognak hangzik a műtét, kimondottan gyorsan (alig 10 perc), és fájdalom nélkül zajlik.

Mindenkiben sok kérdés merül fel a szürkehályog műtét előtt. Ha az Ön számára is szükségessé vált egy ilyen beavatkozás, akkor feltétlen olvasson tovább! Most Dr. Szabó Antal osztja meg a lényeges tudnivalókat a szürkehályog kezeléséről.

Talán az egyik legfontosabb kérdés az szokott lenni, hogy mikor van szükség a szürkehályog műtétre. Régen akkor javasolták a beavatkozást, amikor a páciens látása már nagymértékben romlott. Napjainkban szerencsére már a látás enyhébb romlása (például a színérzékelés csökkenése) esetén is lehetséges a szürkehályog műtét. A betegség kialakulása hosszabb folyamat, amikor a színek kezdenek egyre haloványabbak lenni körülöttünk, az lehet a szürkehályog egyik első jele. Egy másik gyakori tünete ennek a szemet érintő betegségnek, hogy a sötétben vagy gyenge fényviszonyok között egyre bizonytalanabbul tájékozódunk. Tudnivalók a szürkehályog műtétről |Dr. Szabó Antal

Már ezeknél az első jeleknél, célszerű fontolóra venni a szürkehályog műtétet. Nem kell megvárnunk, hogy súlyos panaszokat észleljünk a látásunkban, mielőtt szakemberhez fordulunk a szürkehályog eltávolítása miatt. Sőt, amennyiben sokáig halogatjuk az orvos felkeresését, az úgynevezett túlérett szürkehályog nehézséget is jelenthet a beavatkozás alatt.

Sokakat érdekel, hogyan is zajlik egy ilyen műtét. A szemész szakorvos megnyugtat mindenkit, hogy a legmodernebb eljárást alkalmazzák a kezelés alatt, mindössze egy apró bemetszést ejtenek, ezen keresztül kerül eltávolításra az elszürkült lencse ultrahangos eljárással, majd ugyan itt helyezik be a gondosan megtervezett műlencsét. Az új lencse átveszi a korábbi szemlencse szerepét és ismét a korábban megszokott módon fogják látni a világot a páciensek. Sokaknak megnyugtató lehet az a tény, hogy sem a műtétet megelőzően, sem pedig a műtét során nincs szükség injekcióra, mindig szemcseppel oldják meg az érzéstelenítést. A mindössze 2 milliméteres bemetszés is magától meg fog gyógyulni, nincs szükség varratra.

Szintén fontos szempont szokott lenni szürkehályog operáció esetében, hogy jár-e jelentős kellemetlenséggel, és ha igen, mennyire fájdalmas maga a műtét. Szerencsére ez a beavatkozás teljesen fájdalommentes. Ezekről az apró kellemetlenségekről számolnak be a páciensek a beavatkozást követően: az erős fény zavarta a szemünket a műtét során, kisebb nyomást érzékeltek a szemük körül, a kezelést követően néhány órán keresztük enyhe könnyezés és fényérzékenység kísérte a regenerálódást.

A változást a látásban már rögtön észre lehet venni a beavatkozás után, hiszen nem csak sokkal élesebben fogjuk érzékelni újra a világot magunk körül, de a színek is sokkal élénkebbek lesznek majd. Általában 2-4 hétbe telik, hogy az éleslátásunk véglegesen kialakuljon a szürkehályog műtét után. Ha van egyéb egészségügyi problémánk (pl. cukorbetegség), akkor a regenerálódási idő kicsit meghosszabbodhat.

Jó hír, hogy a szürkehályog műtéttel, nem csak a betegségtől szabadulhatunk meg. A műlencsével a távol- és rövidlátók, valamint a cilinder dioptriával rendelkezők látásán is javítani lehet. Mit is jelent ez pontosan? Azt, hogy a teljes gyógyulási idő után szemüveg és kontaktlencse nélkül is élesen fogunk majd látni távolra, így ezeket a látásjavító eszközöket nem kell többé hordanunk. Sőt, a multifokális műlencsének köszönhetően akár végleg búcsút inthetünk a szemüvegünknek!

Akik szürkehályogtól szenvednek azok megnyugodhatnak, hogy egy ilyen beavatkozás után nem kell attól tartani, újra kialakul majd a szembetegség, így csak egyszer kell a műtétnek alávetni magunkat. Az esetek kb 20%-ában előfordul, hogy a műlencse mögött egy úgynevezett másodlagos szürkehályog jelenik meg, ám ezt szintén fájdalom nélkül, könnyen el lehet távolítani egy pár másodperces lézeres módszerrel. 

Gyakori kérdés a páciensek körében, hogy mikor lehet újra a volán mögé ülni a műtétet követően. Szerencsére 48 óra után már lehet vezetni, ám csak akkor, ha a látsunk azt tényleg lehetővé teszi! Érdemes az első héten csak rövidebb távokra volán mögé ülni, hiszen a látásélesség ilyenkor még változó lehet. A fényre sokszor lehet kezdetben érzékeny a szemünk, így célszerű napszemüveget viselni, amikor odakint tartózkodunk.

A műtét után ugyan úgy tudjuk élni az életünket, végezhetjük az otthoni tevékenységeinket, de az első két héten mindenképpen kerüljük a hajolgatást és a súlyosabb tárgyak emelését.

Fontos szempont szokott lenni a pácienseknek az is, hogy mikor tudnak majd a műtétet követően újra aktívan mozogni, sportolni. Annak ellenére, hogy a jelenlegi helyzetben sem a konditermek, sem pedig az uszodák látogatása nem lehetséges, jó tudni, hogy a szürkehályog műtét után egy hónapig hanyagolni kell az úszást. A természetes és uszodai vizekben is rengeteg korokozó és baktérium van, ezek a szembe kerülve a műtét helyén fertőzést eredményezhetnek. Az első két héten semmiképp nem szabad nehéz súlyokkal történő sportot végezni, tempósan sétálni és kocogni viszont már lehet.